null Beeld

Onderzoek: intelligente mensen drinken het vaakst alcohol

Vooropgesteld: alcohol drinken zal nooit gezond zijn. Niet voor niets raadt het Voedingscentrum in beginsel zelfs een glas wijn af. Toch zijn het juist de intelligentste mensen die het vaakst alcohol drinken.

Dit blijkt uit onderzoek van het Centre for Longitudinal Studies (CLS).

Alcohol en intelligentie

Aan het onderzoek deden 6.057 jongeren mee. Op hun elfde ondergingen ze een intelligentietest. Vervolgens werd het alcohol- en drugsgebruik in hun tienerjaren door de onderzoekers in de gaten gehouden. En ze liegen er niet om, de resultaten.

Proost, wat zijn we 'slim'

De jongeren die op hun elfde een hoge intelligentiescore hadden, waren degenen die rond hun negentiende regelmatig dronken, terwijl de jongeren die laag scoorden, juist minder vaak een wijntje of biertje achterover tikten. Maar hoevéél die jongeren precies dronken, is niet gemeten in het onderzoek. Dus of de intelligentsten van de groep ook het meest dronken, is niet bekend - maar ze dronken volgens de gegevens in elk geval wel het meest regelmatig.

In Nederland

Ook Nederlands onderzoek onderschrijft de resultaten van deze Britse studie. Uit de Nationale Drug Monitor 2017 van het Trimbos Instituut blijkt namelijk dat hoogopgeleiden vaker drinken dan laagopgeleiden. Wetenschappers kunnen hun vinger nog niet op de oorzaak leggen, maar Trimbos gelooft wel dat vooral je sociale omgeving van grotere invloed is op je alcoholgebruik dan je intelligentie.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden