null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: in déze 20 landen kun je je kind het beste opvoeden

Hoewel we het in Nederland hartstikke goed voor elkaar hebben, kan het in sommige landen nóg beter. Als het om het opvoeden van je kind(eren) gaat, zou je Scandinavië eens kunnen overwegen.

Uit het jaarlijkse Best Countries Report blijkt namelijk dat die landen het beste zijn voor het opvoeden van je kind. Maar vergis je niet, Nederland staat óók heel hoog in de lijst.

Kind opvoeden

Het rapport heeft landen gerangschikt op basis van acht kenmerken, waaronder zorg voor mensenrechten, gezinsvriendelijkheid, gendergelijkheid, inkomensgelijkheid, veiligheid, openbaar onderwijs, gezondheidszorg en geluksgevoel. Meer dan 20.000 mensen uit 73 landen uit Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika hebben de enquête ingevuld.

Ouderverlof

De Scandinavische landen Denemarken, Zweden en Noorwegen zijn bovenaan de lijst geëindigd. "Deze landen hebben meestal genereus verlof voor ouders, bieden gratis kleuterschool en hebben goede algemene openbare onderwijssystemen", vertelde Deidre McPhillips, senior data-editor bij US News & World (die de lijst samenstelde), aan CNN.

Nederland op plek 5

Canada en Nederland zijn de volgende op de lijst, en Finland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Australië staan ook in de top tien. Het Verenigd Koninkrijk is op de elfde plek geëindigd, met hoge cijfers voor openbaar onderwijs en gezondheidszorg, maar een lagere score voor inkomensgelijkheid. Ook heeft de Brexit impact gehad op de score van het land.

Onderwijs

De Verenigde Staten worden in het rapport als eerste genoemd op het gebied van onderwijs, maar zijn op de achttiende plek geëindigd als het gaat om opvoeden van kinderen - vanwege de veiligheidsmaatstaf.

Top 20

Dit is de top twintig van beste landen om je kind op te voeden, volgens het onderzoek:

1. Denemarken

2. Zweden

3. Noorwegen

4. Canada

5. Nederland

6. Finland

7. Zwitserland

8. Nieuw-Zeeland

9. Australië

10. Oostenrijk

11. Verenigd Koninkrijk

12. Luxemburg

13. Duitsland

14. Frankrijk

15. Spanje

16. Italië

17. Portugal

18. Verenigde Staten

19. Japan

20. Polen

De hele lijst bekijk je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Independent

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden