null Beeld

Onderzoek: ‘Immuunsysteem vrouwen pakt coronavirus effectiever aan’

Jong of oud, man of vrouw: het coronavirus kan iedereen treffen. Maar wat wel opvallend is, is dat het virus dodelijker blijkt te zijn voor mannen dan voor vrouwen. Zestig procent van de mensen die aan het coronavirus is overleden, is van het mannelijke geslacht. Onderzoekers hebben nu een mogelijke oorzaak gevonden voor dit verschil.

Dat mannen vaker dan vrouwen overlijden aan het coronavirus, heeft te maken met de immuunreactie van het lichaam. Bij vrouwen zou het immuunsysteem het coronavirus effectiever aanpakken. Dat schrijven wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Immuunsysteem vrouwen en mannen

De onderzoekers ontdekten dat het immuunsysteem van mannen en vrouwen dus anders reageert, wat de reden is dat mannen vatbaarder zijn voor ernstige klachten door het virus. Dat ontdekten de onderzoekers door bloed, neus- en wangslijm van coronapatiënten te bestuderen, en op basis daarvan de immuunrespons te analyseren. Al snel bleek dat er grote verschillen waren tussen de mannelijke en vrouwelijke patiënten. Deze ontdekkingen zouden essentieel kunnen zijn bij de ontwikkeling van een vaccin: hebben mannen en vrouwen een andere dosering van de prik nodig?

Cytokinen

Mannen maakten bijvoorbeeld opvallend veel meer ontstekingseiwitten - zogenoemde cytokinen - aan. Die zorgen voor de ontsteking die ontstaat na besmetting met een virus, en zetten het immuunsysteem aan het werk. Bij patiënten met een ernstige vorm van het coronavirus was er vaak sprake van een cytokinestorm. Hierbij worden er eigenlijk te veel cytokinen aangemaakt, waardoor er verschillende ontstekingsreacties ontstaan in het lijf. Onder meer de longen en de hartspier kunnen daaronder lijden, wat ernstige gevolgen heeft. Dat mannen meer van die cytokinen aanmaken, kan er ook voor zorgen dat zij vaker ernstige klachten hebben, stellen de onderzoekers.

T-cellen

Daarnaast zeggen de onderzoekers dat T-cellen een hoofdrol spelen in het verschil in immuunsysteem van mannen en vrouwen. T-cellen zijn witte bloedcellen die het virus herkennen en elimineren. Samen met de antistoffen vallen deze onder het zogenaamde ‘aangeleerde deel’ van je immuunsysteem. Deze cellen maak je aan terwijl je het virus hebt, en ze zorgen samen met antistoffen voor je immuniteit tegen het virus. Vrouwen maakten meer van die T-cellen aan en hun immuunsysteem kan ze beter activeren dan dat van mannen. Ook de leeftijd van mannen speelt hierbij een rol: hoe ouder de man, hoe slechter de reactie van deze afweercellen. Bij vrouwen neemt die hoeveelheid en effectiviteit van T-cellen niet af.

Auto-immuunziekten

Waar de verschillen precies vandaan komen is nog niet bekend, maar helemaal uit het niets komt dit onderzoek niet. Er is al langere tijd bekend dat het immuunsysteem van mannen net iets anders werkt dan dat van vrouwen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld veel vaker last van auto-immuunziekten, omdat hun immuunsysteem een stuk harder werkt. Daarmee is het niet alleen in staat om ziektemakers sneller te vernietigen dan bij mannen, maar is de kans ook groter dat gezonde cellen aangevallen worden door dit afweersysteem.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nature, The New York Times, NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden