null Beeld

Onderzoek: ‘Ex-coronapatiënten kampen vaak met psychische klachten’

Niet alleen voor je lichaam is het coronavirus niet mild. Ook op je mentale gesteldheid blijkt het flink wat invloed te hebben. Herstelde coronapatiënten hebben na hun ziekte vaak te maken met psychische klachten, zoals een posttraumatische stressstoornis, angst, slapeloosheid of depressie.

Dat zeggen wetenschappers van een ziekenhuis in Milaan. Zij onderzochten 402 ex-coronapatiënten ruim een maand lang na hun behandeling voor het virus.

Angststoornis

De onderzoekers zagen bij meer dan de helft van de ex-coronapatiënten minimaal één psychische stoornis; meerdere patiënten bleken last te hebben van diverse psychische klachten na het coronavirus. Angststoornissen werden het vaakst waargenomen door de onderzoekers, namelijk bij 42 procent van de onderzochte ex-patiënten. Ook depressie kwam veel voor: 31 procent van de herstelde coronapatiënten bleek last te hebben van klachten die bij die aandoening passen. Slapeloosheid, posttraumatische stressstoornis en obsessieve compulsieve stoornis werden ook regelmatig gezien.

Lees ook: Van PTSS tot geheugenproblemen: zo ziet het revalidatieproces van coronapatiënten eruit

Vrouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwelijke herstelde coronapatiënten vaker lijden aan deze psychische klachten dan mannen. De vrouwelijke respondenten scoorden hoger bij alle metingen. Ook de geschiedenis op het gebied van mentale gezondheid, omgeving en duur van de ziekenhuisopname hebben invloed op hoe vaak een psychische stoornis voorkomt onder de mensen die het coronavirus gehad hebben.

Immuunsysteem

"Het was ons meteen duidelijk dat de infectie ook gevolgen kon hebben op de psyche van de patiënten", zegt hoofdonderzoeker Francesco Benedetti. De wetenschappers denken dat de psychische stoornissen waarschijnlijk veroorzaakt worden door de reactie van het immuunsysteem. In combinatie met bijvoorbeeld stress, sociale isolatie en de angst om anderen te besmetten met het coronavirus, kan dat flink wat invloed hebben op iemand's mentale gezondheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Science Direct

Beeld | iStock

null Beeld

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden