null Beeld

Onderzoek: ‘Coronavirus beschadigt niet alleen longen maar ook hart’

Niet alleen de longen blijken flink te lijden

te hebben onder het coronavirus, ook het hart kan er beschadigd door raken. Dat

ontdekte een groep Duitse artsen bij een onderzoek onder herstelde coronapatiënten.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Jama Cardiology.

Littekenweefsel op hartspier

De artsen kwamen erachter dat er bij ongeveer een derde van een willekeurige groep patiënten die hersteld was van het coronavirus, beschadigingen aan het hart te zien waren. Bij 32 van de honderd onderzochte ex-coronapatiënten bleek er littekenweefsel ontstaan te zijn op de hartspier. Bij een nog grotere groep, namelijk zestig van de honderd onderzochte ex-patiënten, waren (ook) duidelijke ontstekingen ze zien van de hartspier. Die ontsteking lijdt in een later stadium mogelijk tot littekens, omdat er hartspiercellen afsterven.

Deelnemers

De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 45 en 53 jaar, relatief jong volgens de onderzoekers. Gemiddeld hadden ze tweeënhalve maand eerder de diagnose van het coronavirus gekregen. Een derde is tijdens het herstel opgenomen geweest in het ziekenhuis; twee van hen moesten aan de beademing op de IC. De rest van de groep, de overige tweederde, herstelde thuis van het virus. Geen van de deelnemers had voor besmetting met het coronavirus enige problemen met hun hart.

Lees ook: Hersenbeschadiging ontdekt bij coronapatiënten met milde klachten

Geschrokken

Nederlandse cardiologen reageren tegenover de Volkskrant geschrokken op het nieuws dat het coronavirus ook het hart beschadigt. “Dit is waar velen al bang voor waren”, zegt hoogleraar cardiologie Jan Piek van Amsterdam UMC. “Dit percentage is alarmerend hoog. Wat voor toename aan hartklachten staat ons nog te wachten?” Ook Rudolf de Boer, hoogleraar cardiologie aan UMC Groningen, maakt zich zorgen om deze resultaten, vertelt hij tegen de krant. “Dit bewijst opnieuw dat het om een hele nare ziekte gaat die het hele lichaam kan aantasten.”

Vervelende gevolgen

Littekenweefsel op de hartspier kan op langere termijn ernstige gevolgen hebben. Hoewel de schade aan het hart bij deelnemers die hersteld zijn van het coronavirus niet meteen genoeg is om hartfalen te veroorzaken, kan het volgens cardioloog Piek wel zorgen voor hartritmestoornissen. Toch is er nog veel onduidelijk, benadrukken beide cardiologen, vooral omdat nog niet bekend is of het litteken nog kleiner zal worden later in het herstel. Volgens de cardiologen is het dan ook hoog tijd dat ook in Nederland ex-coronapatiënten goed na te kijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden