null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Onderzoek: ‘Coronavaccins verkleinen kans op long covid’

Als je volledig gevaccineerd bent, loop je niet alleen minder risico om het coronavirus op te lopen, maar ook dat de infectie uitloopt op long covid. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van King's College in Londen.

De mensen die ondanks volledige vaccinatie toch corona kregen - wat al veel minder voorkomt - hadden 50 procent minder kans om langdurige klachten te krijgen. Voor het onderzoek werd een vergelijking gemaakt met mensen die niet gevaccineerd zijn.

Long covid

Veel mensen die het coronavirus oplopen herstellen binnen een maand, maar als de klachten langer duren wordt dat long covid genoemd. Dit kan gebeuren als je erg ziek bent geweest door corona, maar ook als je slechts milde klachten hebt gehad.

Lees ook: Julia heeft long covid: ‘Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet’

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd is in The Lancet Infectious Diseases, analyseerden de wetenschappers gegevens uit de Britse Zoe Covid Study-app, die de zelfgerapporteerde symptomen, vaccins en tests van mensen bijhoudt. Het gaat om de gegevens van een grote groep Britten die tussen december 2020 en juli dit jaar één vaccinatie kregen (1,2 miljoen volwassenen) of twee vaccinaties (971.504 mensen).

Minder kans

Slechts 0,2 procent van de groep volledig gevaccineerden gaf aan met Covid besmet te zijn geraakt na hun vaccinatie (2370 gevallen), en van de 592 volledig gevaccineerden die langer dan een maand hun gegevens bleven bijhouden kregen er slechts 31 (5 procent) long covid. Van de mensen die niet gevaccineerd zijn was dit ongeveer 11 procent.

Lees ook: Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Ook ontdekten de onderzoekers dat bepaalde mensen meer risico lopen om Covid te krijgen na een vaccin. Dit was met name zo bij mensen die één vaccinatie hebben gehad, waaronder ouderen en kwetsbare volwassenen en mensen die in achterstandswijken wonen.

Bron | BBC News

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden