null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: bloedwaarden voorspellen hoe ziek coronapatiënt wordt

De bloedwaarden van een net opgenomen coronapatiënt blijken

‘vrij nauwkeurig’ te kunnen voorspellen hoe ernstig ziek hij of zij zal worden.

Dat blijkt uit onderzoek van elf Europese ziekenhuizen, die 982 volwassen

coronapatiënten bestudeerden.

Onderzoekers van het Radboudumc, die leiding hadden over het onderzoek, geven aan dat dit een uitkomst kan zijn voor zorgverleners. De bloedwaarden kunnen een inschatting van het verwachte ziektebeeld geven bij een coronapatiënt.

Voorspelling

Wanneer je besmet bent met het coronavirus, zorgt dat voor specifieke veranderingen van de eiwitten in het bloed. Aan de hand van verschillende bloedmetingen bij coronapatiënten, hebben onderzoekers nu een algoritme ontwikkeld. Door dat algoritme te volgen kan, aan de hand van bloedwaarden, voorspeld worden hoe ernstig ziek een coronapatiënt zal worden. Zo kan een bloedtest vaak voorspellen of iemand op de intensive care zal belanden. Na zes dagen is de voorspelling volgens het Radboudumc 93 procent betrouwbaar.

Lees ook:

Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe coronamutatie?

Geactiveerde immuuncellen

Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn, legt het ziekenhuis uit. Juist die cellen zeggen namelijk veel over het coronavirus in het lichaam. Dit soort geactiveerde immuuncellen zijn namelijk vooral aanwezig bij patiënten met een ernstig verloop van de ziekte. Ook bij het kijken naar bloedwaarden, bij een coronapatiënt in een vroege fase, kunnen deze cellen al geïdentificeerd worden.

Bloedwaarden

Bloedbeeldbepaling, zoals een bloedonderzoek in het ziekenhuis heet, is een standaard onderzoek. De testen zijn breed beschikbaar en goedkoop maar wél heel waardevol, wanneer ze op de juiste manier ingezet worden. Door gebruik van het nieuwe algoritme, dat de wetenschappers ontdekt hebben, kunnen de artsen op basis van bloedwaarden dus op een snelle, goedkope manier voorspellen hoe het ziekteverloop van een coronapatiënt eruit zal zien. “Deze score geeft een goed inzicht of een ernstig verloop verwacht kan worden en dit kan zorgmedewerkers helpen bij het bepalen van de verdere behandeling”, legt internist-infectioloog en hoofdonderzoeker André van der Ven, uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP,

(opens in a new tab)" href="https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/bloedbeeld-van-covid19patient-kan-ernst-verloop-voorspellen" target="_blank">Radboud UMC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 54 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van een fijne, kleine kerst. Met onder anderen: een interview met Nick en Simon, een compleet kerstverhaal, betoverende desserts, 6 ontroerende verhalen over 2020 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden