null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek bevestigt: coronavirus is via de lucht overdraagbaar

Onderzoekers van het Erasmus MC in

Rotterdam hebben met onderzoek aangetoond dat je ook via de lucht besmet kunt

raken met het coronavirus. Echt verrassend was die uitkomst niet, maar het is

wel de eerste keer dat er ook echt wetenschappelijk bewijs voor deze aanname

is.

Door de snelle verspreiding werd er wereldwijd al vanuit gegaan dat het coronavirus niet alleen via direct (dus van mens op mens) of indirect (denk aan een deurklink) contact, maar ook via de lucht overdraagbaar was.

Anderhalve meter

Volgens de onderzoekers benadrukt dit nog maar eens hóe belangrijk social distancing is bij dit virus. Anderhalve meter afstand houden blijkt dus wel degelijk een redelijke maatregel te zijn. “Het maakt van een vermoeden een wetenschappelijk onderbouwd feit. Daarnaast is het ook wel eens goed om het bewijs aangeleverd te krijgen dat we met z’n allen goed bezig zijn”, zegt Sander Herfst, moleculair viroloog van het Erasmus MC tegen het AD.

Lees ook: Minister de Jonge: ‘Vanaf 11 mei weer bezoek in aantal verpleeghuizen’

Aerosolen

Het coronavirus kan zich via de lucht op twee manieren verspreiden. Als eerste wanneer een besmet persoon hoest of niest. Daardoor verspreidt hij of zij virusdeeltjes in de lucht, die vervolgens door de zwaartekracht neerdalen op iemand anders. Dit is de manier die we bijvoorbeeld veel gehoord hebben van het RIVM, en waarom het zo belangrijk is om in je elleboog te hoesten of niezen.

De tweede optie zijn aerosolen, kleine luchtdeeltjes die lang in de lucht kunnen blijven zweven. Deze zouden zelfs uren later nog iemand kunnen besmetten, wanneer ze ingeademd worden. Welke van deze twee opties voorkomt bij het coronavirus, weten de Rotterdamse onderzoekers nog niet. Dat wordt nu onderzocht met vervolgonderzoek.

Fretten

Het onderzoek werd uitgevoerd met fretten, die ook gevoelig zijn voor het coronavirus. Fretten die in direct contact kwamen met een soortgenoot, raakten binnen korte tijd besmet. Bij de dieren die minstens 10 centimeter bij elkaar vandaan waren duurde het wat langer, maar ook zij werden uiteindelijk besmet met het coronavirus via de lucht.

null Beeld

Margriet 18 ligt in de winkels, en dit extra nummer staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Bron | AD

Bron | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden