Uitstrijkje baarmoederhalskanker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek baarmoederhalskanker: minder dan 5 op de 10 vrouwen laat na een oproep een uitstrijkje maken

Elk jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker, waarvan ongeveer 200 personen komen te overlijden. Deze vorm van kanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Maar nog geen 5 op de 10 vrouwen binnen deze leeftijdsgroep laat een uitstrijkje maken na een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. En dat kan grote gevolgen hebben.

Het is de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek: dít is waarom dat uitstrijkje zo belangrijk is.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen als dit vroeg ontdekt wordt. Deze vorm van kanker ontstaat meestal langzaam en vooral vrouwen tussen de 30 en 60 jaar lopen het meeste risico. Daarom krijgt deze leeftijdsgroep elke vijf jaar rond de verjaardag een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker om een uitstrijkje te laten maken.

Maar uit de cijfers van het bevolkingsonderzoek blijkt dat minder dan 5 op de 10 vrouwen in de leeftijdsgroep 30-60 jaar dit ook daadwerkelijk laat doen. In de categorie 30-35 jaar was het aantal vrouwen dat een uitstrijkje liet maken in 2020 zelfs minder dan 40 procent.

Waarom is een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker zo belangrijk

Dit terwijl van de 800 personen die in Nederland jaarlijks baarmoederhalskanker krijgen maar liefst 200 komen te overlijden. Het is dus heel belangrijk om een uitstrijkje te laten maken om de ziekte goed te kunnen behandelen. Daarnaast wordt baarmoederhalskanker bijna altijd door het door langdurige infectie met het Humaan Papilloma Virus (HPV) veroorzaakt, waar maar liefst 80 procent van de bevolking in hun leven door besmet wordt.

Kans op andere soorten kanker

Het HPV-virus kan worden overgedragen door seksueel contact. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op, maar bij een langdurige infectie kun je hierdoor baarmoederhalskanker ontwikkelen. Daarnaast kan dit ook leiden tot keelkanker, schaamlipkanker of anuskanker.

Lees ook: Wat is normaal en wanneer moet je naar de dokter? Dít wil je weten over je vagina

Een zelftest

We snappen dat een uitstrijkje bij de huisarts laten maken niet je favoriete bezigheid is, maar sommige vrouwen vinden dit zelfs zo vervelend dat ze niet meedoen met het bevolkingsonderzoek. Dit terwijl vroegtijdige opsporing juist zo belangrijk is. Om de drempel te verlagen bestaat er daarom ook een HPV-zelftest. Dit kun je thuis bij jezelf afnemen en vervolgens opsturen naar het laboratorium waar dit wordt gecontroleerd op het HPV-virus.

Dit is minder uitgebreid dan het uitstrijkje via de huisarts, omdat een zelftest alleen op het HPV-virus test en verder niet kijkt of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Blijkt het via de zelftest dat je het HPV-virus hebt? Dan is er een vervolgonderzoek nodig.

Bron | Stichting Olijf, RIVM
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden