null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Ondanks verbod door kabinet gaat een deel van de terrassen dinsdag wél open

De kappers en masseurs mogen weer aan de slag en ook op de middelbare scholen komt wat meer vrijheid, vertelde demissionair premier Rutte dinsdag. Tot groot ongenoegen van de horeca moeten zij nóg langer dicht blijven. Daarom komen ze in actie: 65 afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland roepen op om dinsdag 2 maart de terrassen tóch open te gooien.

Dat eet- en drinkgelegenheden in de buitenlucht

nog steeds gesloten moeten blijven, is volgens de actiegroep een onzinnige

regel.

Terrassen weer open

Initiatiefnemer en horecaondernemer Johan de Vos zegt dat het niet meer te verkroppen is dat zij nog steeds hun zaak gesloten moeten houden. "Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving, maar wel volle parken door het hele land", vertelt hij. Bij de heropening wordt de voorschreven anderhalve meter afstand wel in stand gehouden; de horecabedrijven willen juist laten zien dat het op een veilige manier kan.

Financiële en psychische grens bereikt

Volgens de groep is er een gebrek aan perspectief voor horecaondernemers zoals zij, en is de grens zowel financieel als psychisch echt bereikt. De actievoerende KHN-afdelingen vinden dat de horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche de rekening betalen voor de coronacrisis. Daarvoor zijn de steunmaatregelen niet voldoende, vinden de ondernemers. Dat winkelen op afspraak nu wel mag, was volgens De Vos de druppel. "Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet."

‘Alle begrip’ van voorzitter KHN

Robèr Willemsen, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, heeft alle begrip voor de actie. “Het is niet meer uit te leggen wat het kabinet doet. Het is bittere noodzaak voor ondernemers", zegt hij. "Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen."

Januari

Dezelfde actiegroep wilde al eerder de horeca opengooien, namelijk op 17 januari. Uiteindelijk bleven de deuren toen toch gesloten, omdat de situatie in de zorg volgens de horeca-eigenaren uit de hand leek te lopen. Maar deze keer blijft het volgens De Vos niet bij een dreigement: op 2 maart staan volgens hem de terrassen echt buiten. “Want wij weten zeker dat we veilig en verantwoord onze zaken kunnen openen. Om te beginnen buiten met de terrassen. Uiteraard wel op anderhalve meter”, zegt hij.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden