null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ondanks haar twijfels over coronavaccin werd Sanna (39) de eerste ingeënte Nederlander

Het eerste coronavaccin in Nederland is gezet. Woensdagochtend kreeg verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri (39) als eerste Nederlander de prik, in het bijzijn van minister Hugo de Jonge en met applaus en gejuich achteraf. En dat terwijl Sanna in eerste instantie twijfels had over het vaccin.

"Ik keek de kat uit de boom, had veel vragen", geeft Sanna toe aan NU.nl.

Coronaslachtoffers in verpleeghuis

Als verpleeghuismedewerker in het Noord-Brabantse Boxtel ondervindt Sanna aan den lijve de ernst van het coronavirus. Ook in het verpleeghuis voor ouderen met dementie waar zij werkt, zijn de nodige coronaslachtoffers gevallen: tot nu toe 22 van de 124 bewoners. "Zeker toen de verpleeghuizen op slot gingen, was je ogen en oren van de familie", vertelt ze. "Ik heb zelf vaak de hand vastgehouden van mensen die overleden, omdat de familie er niet bij mocht of kon zijn. Het was een hele emotionele ervaring."

Lees ook:

Greet (62) en haar zussen haalden hun moeder (86) uit het verzorgingshuis

Twijfels over het coronavaccin

Toch had Sanna in eerste instantie twijfels over het coronavaccin. "Net zoals veel van mijn collega's", geeft ze toe. "Wat zit er in het vaccin, wat doet het met je, wat zijn de bijwerkingen? Ik ben me gaan inlezen, volgde het nieuws en sprak erover met collega's. Nu heb ik besloten me toch te laten vaccineren, want het voelt goed." Sterker nog: toen de directeur van haar zorggroep vroeg als zij als de allereerste persoon van Nederland gevaccineerd wilde worden, zei ze volmondig ja.

Applaus voor Sanna

En zo geschiedde. In het bijzijn van onder anderen minister Hugo de Jonge, RIVM-vertegenwoordigers en GGD's en voor de ogen van de pers en dus heel Nederland, stroopte Sanna woensdagochtend haar mouw omhoog. Onder het luide geklik van de camera's ging de Pfizer-prik in haar bovenarm. Daarna klonk een bescheiden applaus en gejuich van de aanwezigen.

'Ik doe het met name voor mezelf'

Twijfel jij nog over het wel of niet nemen van het coronavaccin? Misschien heb je dan iets aan de beweegreden van Sanna. "Ik doe het met name voor mezelf", vertelt de verpleeghuismedewerker aan NOS. "Ik ben helemaal klaar met dat twijfelgevoel, die anderhalve meter." Ze voelt zich deels verplicht als zorgmedewerker tegenover haar cliënten. "Wij hebben in het begin van de eerste coronaperiode echt heel veel te maken gehad met verlies. Heel veel overlijdens. Een heleboel verdriet. Dat wil je niet nog een keer meemaken." Maar doe het niet alleen voor hen, maar ook voor jezelf, drukt ze anderen op het hart. "Het is geruststelling voor jezelf."

Routekaart vaccinaties

Naast Sanna zijn woensdagochtend nog drie andere verpleeghuismedewerkers gevaccineerd in Veghel. Ook ziekenhuizen beginnen vandaag met het vaccineren van medewerkers in de acute zorg. Wanneer jij aan de beurt kunt zijn voor het coronavaccin? Hier vind je de huidige routekaart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | ANP

Faye HeijnisHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden