null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

OMT geeft advies voor de feestdagen: ‘Vier kerst met maximaal zes mensen’

De feestdagen komen er weer aan. Door het coronavirus zullen ze anders zijn dan andere jaren. Wat het kabinet besluit rondom Kerstmis en Oud en Nieuw is nog niet helemaal duidelijk, maar het Outbreak Management Team (OMT) heeft inmiddels het advies gegeven om de feestdagen met maximaal zes mensen te vieren.

Dit advies hangt onder andere af van een mogelijke versoepeling van de maatregelen. Is dat er niet, dan heeft het OMT een ander advies. Tegenvaller of opluchting: de feestdagen worden als het aan het OMT ligt dit jaar een stuk rustiger.

Advies van het OMT voor de feestdagen

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk voor de feestdagen waar het OMT een advies voor heeft gegeven. Allereerst is er de mogelijkheid dat alle coronamaatregelen van de gedeeltelijke lockdown nog van kracht zijn. In dat geval is het OMT-advies om Kerstmis en Oud en Nieuw te vieren in huiselijke kringen. In dat geval zou er een maximum van drie gasten per dag gelden. Het tweede scenario is dat er rondom de feestdagen een tijdelijke versoepeling van de maatregelen van kracht is. In dat geval adviseert het OMT om met een maximaal aantal mensen samen te komen, bijvoorbeeld zes. Het liefst mensen binnen dezelfde regio. Het OMT adviseert dit zodat mensen elkaar niet door heel het land op gaan zoeken, wat ze rond de feestdagen wel verwachten.

Ouderen en kwetsbaren

Volgens het OMT is het versoepelen van de maatregelen rondom kerst een politieke afweging. Daarom moet het risico van het tijdelijk versoepelen duidelijk worden benoemd. Het kabinet kan bijvoorbeeld voorstellen om mensen te adviseren voorafgaande aan de feestdagen eerst tien dagen het contact met anderen zo veel mogelijk te beperken als je bij ouderen en kwetsbaren langs gaat met kerst. Een soort preventieve quarantaine dus, om het risico op verspreiding van het virus zo laag mogelijk te houden.

Lees ook: Dít positieve effect heeft het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom op je

Begin december meer duidelijkheid

Of er een tijdelijke versoepeling plaats zal vinden en dat we het met maximaal zes mensen mogen vieren, dat hoopt het kabinet begin december te kunnen delen. Minister Hugo de Jonge liet tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag al weten dat hij de behoefte om Kerstmis te vieren begrijpt, maar dat we moeten voorkomen dat we onszelf een derde coronagolf cadeau doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden