null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

OMT-advies: laat kinderen onder de 12 jaar voortaan testen bij klachten

Eerder werd ervan uitgegaan dat jonge kinderen het coronavirus nauwelijks konden krijgen of overdragen. Maar sinds de besmettelijkere Britse mutatie van het virus ook op een basisschool in Bergschenhoek is opgedoken en blijkt dat kinderen deze variant mogelijk sneller verspreiden, heeft het kabinet op advies van het Outbreak Management Team (OMT) het testbeleid aangepast. Vanaf nu kunnen ook kinderen onder de 12 jaar zich bij klachten laten testen.

De aanpassing van het testbeleid wordt de komende dagen verder uitgewerkt.

Kinderen onder de 12 jaar ook testen

Tot nu toe gold dat kinderen onder de 12 jaar zich alleen hoefden te laten testen bij benauwdheid, koorts of klachten nadat zij in contact waren geweest met een coronapatiënt. Kinderen onder de zes hoefden zich ook bij klachten niet te testen. Maar vanwege de Britse variant van het coronavirus die een stuk besmettelijker is en waar ook jonge kinderen mogelijk vatbaarder voor zijn, is dat testbeleid inmiddels aangepast. Vanaf nu geldt dat alle kinderen zich bij klachten moeten laten testen.

Speciale test voor kinderen

Volgens het kabinet is er voorlopig nog voldoende testcapaciteit om ook kinderen onder de 12 te kunnen testen. Voor kinderen tot zes jaar is er zelfs een speciale test ontwikkeld met een sponsje in plaats van een wattenstaafje.

Lees ook: Waarom mag je een coronatest niet afzeggen als je klachten weg zijn?

Geen gevaarlijker virus

Volgens Károly Illy, lid van het OMT en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, wordt op dit moment nog intensief onderzocht wat de Britse mutatie van het coronavirus voor effect heeft op kinderen. Aan het RTL Nieuws legt Illy uit dat de Britse variant niet gevaarlijk lijkt voor kinderen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat kinderen hier bijvoorbeeld ernstiger ziek van worden, alleen lijkt het erop dat kinderen deze versie van het virus makkelijker overdragen. De uiteindelijke resultaten van het onderzoek worden meegenomen in de maatregelen voor scholen, die voorlopig nog tot 18 januari dicht blijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws, RIVM

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden