null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Om deze reden kun je maar maximaal 9 minuten snoozen

Je wekker uitdrukken en hem met tussenpozen meerdere keren af laten gaan, om zo rustig wakker te worden. Zeker op koude winterdagen kan het heerlijk zijn om nog even te snoozen en te genieten van de warmte en het comfort van je bed. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat het aantal minuten dat je krijgt, altijd gelijk is?

Of je nou een analoge klok, een digitale of gewoon je smartphone als wekker gebruikt. De snoozeknop op alle apparaten biedt je altijd maximaal 9 minuten extra nachtrust. Heb jij je tijdens het ontwaken ook weleens afgevraagd hoe dit kan?

Veilige marge

Voor het antwoord moeten we even terug naar de jaren ’50. In die tijd was het technisch onmogelijk om de tijd precies in te stellen op 10 minuten. Er moest vanwege het bestaande mechaniek gekozen worden voor 9 minuten of iets meer dan 10 minuten. Om een veilige marge in te bouwen werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.

Snoozen uit gewoonte

Een aantal jaar later verschenen er overigens wel analoge wekkers waarbij de tijd op 5, 7 of op 10 minuten ingesteld kon worden maar ondanks dit bleef 9 minuten toch de norm. Bij digitale wekkers werd ook voor 9 minuten gekozen, zodat de wekkers alleen maar naar het laatste cijfer hoeven te kijken. Dit was goedkoper te produceren, want bij twee cijfers was er meer elektronica nodig. Inmiddels zijn de meeste mensen zo aan deze standaard gewend, dat het getal ook is overgenomen in de wekkers op je telefoon of tablet.

Bron| Quest

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden