null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Om deze reden kan bijna iedereen zuiver zingen (en jij dus ook!)

Op de televisie zien we al jaren talentenprogramma’s waarin de beste zangers of zangeressen worden ontdekt. Maar kan de één echt mooier zingen dan de ander of is zuiver zingen meer een kwestie van smaak?

Vals zingen is een nachtmerrie voor velen. Niet alleen om aan te horen, maar ook om zelf vals te zingen. Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Of muziek ‘vals’ is of niet, wordt bepaald door een toonsoort. Maar wat een goede toonsoort is, is heel relatief.

Kwestie van smaak

Bulgaarse volksmuziek klinkt voor onze Nederlandse oren bijvoorbeeld heel schel. Toch kan een gemiddelde Bulgaar juist wel van deze muziek genieten. Dat komt omdat deze toonsoort is aangeleerd. Wat vals is, of zuiver, is dus gewoon een kwestie van smaak.

Vals zingen

Vals zingen wordt veroorzaakt doordat de zanger of zangeres gebruik maakt van de verkeerde toon. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar vals zingen kan ook liggen aan de werking van je ‘zangspieren’ of een slechte ademtechniek.

Bijna iedereen kan (leren) zingen

De één heeft zijn stem dus beter onder controle dan de ander. Je kunt je stem trainen om zuiverder te zingen. Slechts 4% van de wereldbevolking is écht toondoof. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes waardoor het lastig om goed te leren zingen. Voor de overige 96% geldt dus: oefening baart kunst.

Bron| ZoZitDat

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden