null Beeld

Offline is de nieuwe luxe: 5 tips om te ‘digiminderen’

Steeds meer mensen verlangen ernaar wat vaker offline te zijn. Omdat je dan meer rust in je hoofd krijgt en ruimte voor andere dingen. Want tweehonderd keer per dag op je telefoon kijken kost tíjd. Het is digitale detox week, wij geven je vijf tips om te digiminderen.

1. Gebruik detox-apps: het klinkt tegenstrijdig, maar er zijn apps die helpen om te digiminderen. Zoals ShutApp, voor een regelmatige digitale pauze, of Forest, waarmee je een limiet aan je telefoongebruik instelt.

2. Geen smartphone in de slaapkamer: lees wat in bed of besteed tijd aan pillowtalk. Het is goed voor je relatie en je slaapt er beter door.

3. Scherm je af: zet geluidjes, notificaties en pushberichten uit, zet je telefoon op stil en plan vaste momenten voor het checken van mail en sociale media. Lastig? Leg je telefoon in de kast en zet een wekker.

4. D-day: een dag van digitale detox. Ervaar hoe prettig het is en hoeveel tijd het je oplevert als je onbereikbaar bent. Een dag kun je uitbreiden naar een weekend.

5. Vergroot je bewustzijn: lees en bekijk zo veel mogelijk over de gevolgen en aspecten van online zijn.

Zes dingen tegelijk

Vrouwen ervaren meer stress vanuit de digitale wereld dan mannen. Wetenschappers vermoeden dat dat komt doordat vrouwen geneigd zijn meerdere taken tegelijk uit te voeren. Dat geeft meer stress dan wanneer je – zoals mannen vaker doen – taken achter elkaar uitvoert en je dus niet laat afleiden van waar je mee bezig bent. Met name het constant verwerken van en direct willen reageren op informatie zorgen voor extra spanning en wie steeds online is, krijgt nou eenmaal voortdurend informatie binnen.

Digitale Detox Week

Het idee van de Digitale Detox Week is ontstaan vanuit de gedachte om de overkill aan alledaagse (online) prikkels een halt toe te roepen. Doe je mee aan de digitale detox week 2018, die van 9 t/m 15 april door opwaarderen.nl wordt georganiseerd, dan schakel je op die dagen bewust je smartphone uit. Dus een week lang geen Facebook, geen Instagram en geen Whatsapp. Moet je om een bepaalde reden toch mobiel bereikbaar zijn, dan kun je dit via een ouderwets belletje of sms'je doen (we zouden bijna vergeten dat dit nog mogelijk is). Voor de mensen die het toch heel moeilijk vinden om zich een week lang alleen maar met de echte, offline, wereld bezig te houden is er een speciaal offline pakket ontwikkelt. Dit is een doos met allerlei handige gadgets -zoals een pakje kaarten, een 'ouderwets' notitieboekje en een setje condooms, om jou zo goed mogelijk door de dataloze week te helpen. Voor meer informatie zul je tóch nog even online moeten gaan, want dat vind je op de facebookpagina van de club.

Tekst | Deirdre Enthoven, Today's Specials

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Wil je weten hoe je jouw daglook kunt transformeren tot een avondlook. Margriets beauty-expert Carmen Zomers doet het voor!

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden