null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oeps: dit zijn de zes meest gemaakte spelfouten op social media

Op social media glippen er regelmatig spelfouten doorheen. Van 'zoiezo' tot 'cappucino': ze worden allemaal gemaakt. 

OBI4wan, dat ons online gedrag kritisch onder de loep neemt, monitorde de meest gemaakte spelfouten van 2019.

1. Mond-tot-mondreclame

Mond-op-mond is iets anders dan mond-tot-mond. 57 procent van de Nederlanders had het dit jaar over mond-op-mondreclame op social media, terwijl het toch echt mond-tot-mondreclame moet zijn. Wél goed, is mond-op-mondbeademing.

2. Pannenkoek

37 procent van de Nederlandse socialmediagebruikers eet geen pannenkoek, maar een pannekoek. Zal vast even lekker zijn, maar pannenkoek is toch echt de enige juiste schrijfwijze. Gek genoeg schrijven de meesten van ons het in meervoud wel goed. 85 procent spelde namelijk keurig 'pannenkoeken'.

3. Sowieso

Het blijft een klassieker onder de spelfouten: sowieso. Want nee, dat schrijf je niet als zoiezo, zowiezo, of so-wie-so. Dit jaar spelde zeventien procent van de Nederlanders dit woord verkeerd op social media. Een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar: toen schreef 28 procent van ons het fout.

4. Cappuccino

Cappucino, capuchino, cappuchino: we weten wat je ermee bedoelt, maar het is allemaal níet goed. De enige juiste schrijfwijze, is cappuccino. Gelukkig weet 84 procent van de Nederlandse socialmediagebruikers dit.

5. Verrassing

Eén lettertje verschil, maar toch zó'n andere betekenis: een verrassing is namelijk iets totaal anders dan een verassing. Want je hebt het vast toch niet zo snel over de verbranding van een lijk? Gelukkig schreven we verrassing maar in twaalf procent van de socialmediaberichten fout.

6. Hartstikke

Hartstikke vermakelijk, die spelfouten. Dat schrijf je overigens niet als 'hardstikke' of 'harstikke', zoals tien procent van de Nederlandse socialmediagebruikers dat dit jaar nog wel deed. Oeps...

Kun jij ook zo lachen om taalfoutjes? Dan is het iedere dag grinniken met deze Taalvoutjes-scheurkalender voor 2020:

Bron | OBI4wan

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden