null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Oei: zó veel mensen gaan met klachten gewoon naar hun werk

Blijf thuis als je klachten hebt die kunnen wijzen op het coronavirus, luidt nog altijd het dringende advies. Maar doen we dit ook?

Niet bepaald, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 23.077 mensen. Een kwart van de ondervraagde werknemers (27 procent) zegt bij klachten geen coronatest aan te vragen en gewoon naar het werk te gaan.

Corona op de werkvloer

Het virus verspreidt zich momenteel flink op de werkvloer, blijkt uit cijfers van het RIVM. Je loopt volgens experts dus een hoog risico op besmetting met het coronavirus op je werk, naast in je eigen huishouden en bij andere aangelegenheden met een hoog risico. Desondanks gaan er nog genoeg werknemers mét klachten die kunnen wijzen op het coronavirus gewoon naar hun werk. En daar zijn meerdere redenen voor.

Thuisblijven bij (milde) klachten niet verplicht

Zo verplichten de bedrijven van 57 procent van de ondervraagden hun werknemers niet om thuis te blijven bij milde klachten. Maar veel werknemers hebben ook het gevoel niet thuis te kúnnen blijven. Sterker nog: een groep geeft aan met lichte verschijnselen als een snotneus of hoestje gewoon op werk te worden verwacht.

'Aanstellerij'

Een andere groep mag van de werkgevers zelf bepalen of ze op het werk komen. En het gegeven dat 45 procent van de ondervraagde werknemers zich bezwaard voelt om thuis te blijven bij (milde) klachten, helpt dan ook niet mee. "Als ik alleen een loopneus heb, is het aanstellerij om thuis te blijven of te testen. De GGD wordt al genoeg belast", klinkt het bijvoorbeeld. Sommigen geven zelfs aan compleet geen richtlijnen van de werkgever te krijgen.

Werkgevers controleren niet op klachten

Ook weten werkgevers vaak niet of hun personeel wel of niet met klachten naar werk komt. EenVandaag ondervroeg vijfhonderd werkgevers daarover. 33 procent van hen controleert hun personeel actief op de werkvloer op klachten. Een flinke meerderheid, 64 procent, dus niet.

Thuisblijven een ramp voor het bedrijf

Daarbij geven sommige werkgevers toe dat het 'een ramp' zou zijn als alle werkgevers thuisblijven bij milde klachten. Maar liefst 71 procent van de ondervraagde werkgevers geeft aan dat de richtlijn om werknemers thuis te laten werken bij lichte klachten onderhoudbaar is voor het bedrijf.

Lees ook

Margriet-stagiaire Manon had corona: 'Daar zat ik dan, tussen vier muren in quarantaine'

Dan maar zelf testen?

Sommige bedrijven zien een oplossing in het zelf testen van de werkgevers met commerciële coronatests, van zo'n honderd tot honderdvijftig euro per stuk. "Dat is goedkoper dan zieke mensen doorbetalen", klinkt het. Maar volgens het RIVM en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is dat geen goed idee. Uit onderzoek blijkt dat deze testen namelijk niet betrouwbaar genoeg zijn.

Financiële steun van de overheid

Om het thuiswerken bij klachten te kunnen dragen, hopen bedrijven op financiële tegemoetkoming vanuit de overheid. Werknemers zullen namelijk toch doorbetaald moeten blijven bij ziekte, maar als het bedrijf dat op een gegeven moment niet meer kan ophoesten...

Hoe wordt er op jouw werk omgegaan met het coronavirus?

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | EenVandaag

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden