null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oei: we hebben een groot slaapprobleem, blijkt uit nieuwe cijfers

Slaap jij slecht? En niet af en toe, maar al meerdere dagen, maanden of jaren lang? Je bent niet de enige met een slaapprobleem, blijkt uit nieuwe cijfers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar hoeveel Nederlanders er in 2018 kampten met slaapproblemen. En wow, dat zijn er behoorlijk veel, blijkt uit die gezondheidsenquête.

Eén op vier Nederlanders slaapt slecht

Van de 7.400 Nederlanders van 25 jaar en ouder die de enquête invulden, gaf bijna een kwart aan een slaapprobleem in 2018 te hebben gehad. Het CBS neemt dit gemiddelde als leidraad voor heel de bevolking: dat zou betekenen dat maar liefst 2,9 miljoen mensen in Nederland slecht slapen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Slecht humeur en pijn

Slecht slapen heeft een flinke impact op je dagelijks leven: bij ruim vier op de tien slechte slapers belemmert de belabberde nachtrust hun dagelijks functioneren. Denk aan een verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Het slaapprobleem kan ook nauw samenhangen met de geestelijke gezondheid, eventuele ziekten en pijn.

Zonder werk slapen we slechter

Ook een opvallend resultaat: vooral arbeidsongeschikten gaven aan slecht te slapen. Maar liefst 58 procent van hen gaf aan geen goede nachtrust te hebben. Of slecht slapen het gevolg is van de arbeidsongeschiktheid, is nog de vraag. Volgens het CBS kan slecht slapen in ieder geval wel grote gevolgen hebben voor je gezondheid. En die slechte gezondheid kan jou dan mogelijk weer arbeidsongeschikt maken.

Tips om beter te slapen

Enfin: Nederland moet nodig beter gaan slapen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hebben wij genoeg tips voor een betere nachtrust:

null Beeld

Het proberen waard: met dit wake up light zou je makkelijker, energieker en frisser wakker worden. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

Bron | CBS

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden