null Beeld

Nog steeds geen idee op wie je wilt stemmen? Doe de test!

Heb je geen idee wie jij jouw stem gunt op 15 maart? Met de nieuwe Kiescoach van Libelle kun je zien welke partij in de Tweede Kamer het beste bij je past. Voor wie hiermee nog niet veel wijzer is geworden: een overzicht van de beste stemwijzers.

Het komt zelden voor dat je het voor de volle honderd procent eens bent met een politieke partij. Maar er is er altijd één die het dichtst bij jouw overtuigingen in de buurt komt. Door op deze partij te stemmen (en niet thuis te blijven), verklein je bovendien de kans dat er een partij - of partijen - wint die je helemáál niet ziet zitten. Dat dit vervelend kan aflopen, hebben we gezien tijdens en vlak na de Amerikaanse verkiezingen. Veel mensen bleven thuis, omdat ze enerzijds voor hun gevoel moesten kiezen tussen twee kwaden, maar óók omdat ze dachten dat Trump toch nooit zou winnen. Nu is hij de machtigste man van de westerse wereld.

Libelle Kiescoach

Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei handige testjes die je op weg kunnen helpen naar het betere alternatief. Zo ontwikkelde Libelle de Libelle Kiescoach. Door je standpunten te selecteren, kun je zien met welke partij je de meeste overeenstemming hebt bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.

Stemwijzer

Voor wie hiermee niet veel wijzer is geworden, is er nog de bekende Stemwijzer. In deze test kun je ook vragen overslaan - gelukkig maar, want we kunnen niet overal iets van af weten. Ook kun je het aangeven als je het ergens mee 'Eens' noch 'Oneens' bent. Het eindresultaat is een top 10 van partijen die het beste bij jouw overtuigingen passen.

Stemmentracker

Politici kunnen wel mooie praatjes hebben, maar wat doen ze eigenlijk in de praktíjk? Om te checken of politici doen wat ze beloven, of in elk geval proberen te doen, is er de Stemmentracker. Hiermee check je hoe de verschillende partijen in de afgelopen Kamerperiode gestemd hebben. Aan de hand van dertig stemmingen test je je partijvoorkeur.

Kieskompas

Ben je benieuwd of je meer een linkse, rechtse of progessief-conservatieve stemmer bent? Het KiesKompas laat je aan de hand van dertig stellingen zien waar jij in het politieke landschap staat, zoals hieronder afgebeeld.

Kieswijzer

Met de Kieswijzer ontdek je aan de hand van 25 stellingen welke partij bij je past. Met een slider kun je aangeven hoe belangrijk je bepaalde onderwerpen vindt. Als jij het milieu bijvoorbeeld belangrijker vindt dan minder files, kun je beter kiezen voor een partij die volop wil investeren in een duurzamere toekomst.

Routestemmer

De Routestemmer is een vereenvoudigde stemwijzer die vooral kijkt naar je principiële overtuigingen. In plaats van je mening te geven over lastige vraagstukken, zoals het wel of niet afschaffen van het eigen risico in de zorg of het wel of niet versoepelen van het ontslagrecht, beperkt Routestemmer zich voornamelijk tot waar je in grote lijnen voor staat. Zo ontdek je welke partij het best bij jouw principes aansluit.

Grappige stemwijzers

Benieuwd met welke filosoof jij het meest gemeen hebt? Met behulp van De Wijze Stemmer geven de grootste wijsgeren uit de geschiedenis jou stemadvies. Ben jij de Boeddha, Spinoza of Plato?

Wil je even lachen? Tijd voor de Stomwijzer. Zo kun je zeggen wat je van Trump vindt (een 'krankzinnige sinaasappel' of 'mijn held!'), hoe je over het basisinkomen denkt ('ga toch eens werken man' of 'goed idee!') en nog meer van die dingen. De uitkomst is niet heel serieus te nemen, maar de keuze-opties zijn wel lollig geformuleerd.

Bron: plusonline

Foto: ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden