null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik heb mijn cv vervalst’

Toen Mirthe (44) zich na jaren voor haar kinderen zorgen weer op de arbeidsmarkt begaf, lukt het haar niet een baan te vinden. Tot ze, op advies en met hulp van een vriend, haar cv vervalste.

'Sinds een jaar heb ik geweldig werk, waar ik met groot plezier naartoe ga. Ik ben office manager, de spil van het bedrijf. Ik heb leuke collega’s, kan met iedereen goed opschieten en ik geniet ervan om weer mijn eigen geld te verdienen.

Zo’n twaalf jaar geleden heb ik ontslag genomen bij mijn vorige werkgever. Met mijn toenmalige man besloot ik de eerste paar jaar thuis te blijven voor de kinderen. Ik genoot zo van ons gezin dat ik aandrong op nog een kindje. Mijn man wilde dat eigenlijk niet. Toch werd Elvira geboren, toen de tweeling bijna naar groep een ging. Ik was dolgelukkig, maar mijn man kon er niet mee omgaan dat het kleine beetje vrijheid dat we inmiddels weer hadden opnieuw verdween. Onze dochter was een half jaar toen hij bij ons wegging.

Pas toen mijn jongste ook naar school ging, ging ik weer nadenken over een baan. Ik solliciteerde me suf, maar kon niets vinden. Vaak hoorde ik niets en als ik al iets hoorde was het een afwijzing. Het was om moedeloos van te worden. Op een avond dat mijn kinderen bij mijn hun vader waren, was ik bij een van mijn beste vriendinnen en haar man Oscar. Ik vertelde over mijn zoektocht, de teleurstellingen en kon mijn tranen niet bedwingen. Twee dagen later belde Oscar me op. ‘Dit kan zo niet langer,’ zei hij. ‘Ik heb erover nagedacht, en ik ga jou helpen.’

Het grote gat in mijn cv mocht ik opvullen door op te schrijven dat ik jarenlang voor hem had gewerkt. En ik kon zijn telefoonnummer doorgeven voor referenties. Het was wel zaak dat ik daadwerkelijk wist wat er bij hem op het bedrijf speelde en de computerprogramma’s kende die ze daar gebruikten. En dat bleek een ongelooflijk groot verschil. Opeens bleken mijn sollicitaties wél aan te slaan. Binnen een maand mocht ik vier keer op gesprek komen. Mijn huidige werkgever heeft uitgebreid met Oscar gebeld en die gaf zo hoog over mij op, dat het meteen goed zat. Wat was ik blij toen ik werd aangenomen! Ik heb werkelijk staan huilen.'

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden