null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik heb een drankprobleem’

Sinds Elsa (37) haar werk verloor en thuis bleef om voor haar kinderen te zorgen, drinkt ze dagelijks, meestal vanaf ’s ochtends vroeg. Dronken raakt ze nooit, ze verlangt slechts naar een lichte roes. Hierdoor kan ze haar probleem voor iedereen verborgen houden. 

‘Op sommige dagen begint het al om tien uur ’s ochtends. De onrust, het intense verlangen. Dat is niet alleen een psychische trek, ik voel het letterlijk in mijn lichaam. Net boven mijn maag. Alsof er een horde mieren rondloopt, die zich niet koest kan houden zonder het verdovende middel dat ik na het ontbijt, na het vertrek van mijn man en kinderen, in de koelkast heb gezet. Soms lukt het me er niet meteen aan toe te geven en het moment uit te stellen tot tegen de lunch.

Andere keren neem ik op het tijdstip waarop ‘normale’ huismoeders aan de koffie zitten al mijn eerste slok wijn. Staand, in de keuken, uit de fles. ‘Gewoon een nipje,’ denk ik dan. Dat voelt voor mij minder erg dan wanneer ik een glas inschenk. Dat mag ik van mezelf pas tegen twaalven. Maar dan is het ook altijd raak. Voordat mijn kinderen uit school komen voor de lunch moet ik kracht opdoen, zonder alcohol kom ik dat uur niet door. De rest van de dag evenmin.

Ik heb een eigen kamer, waar nooit iemand komt; daar staat mijn voorraad in een kast. De lege flessen berg ik daar eveneens op en breng ze zo af en toe naar de glasbak. Telkens een andere; ik wil niet dat buren zien hoeveel er doorheen gaat. Hoewel ik dus nooit dronken ben, en zo op het oog goed functioneer, drink ik gemiddeld twee flessen wijn per dag. Dat is veel, ik weet het, veel te veel – en razend slecht voor mijn gezondheid. Dat zit me de laatste tijd meer en meer dwars. Ik wil mijn kinderen groot zien worden, mijn lever en de rest van mijn lichaam niet verwoesten. Telkens neem ik mij voor om te minderen. Maar tot op het heden lukt het niet. Zonder de lichte roes waar ik inmiddels zo aan gewend ben durf ik de wereld niet meer tegemoet te treden.”

Lees het hele verhaal van Elsa in Margriet 45.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden