null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik brak mijn wereldreis af’

Kim (29) spaarde twee jaar voor een lange reis. Ze wilde graag naar Azië, ze had er zo veel enthousiaste verhalen over gehoord. Maar tijdens haar trip werd ze overvallen door heimwee. Ze voelde zich zó eenzaam, dat ze eerder naar huis kwam. Ze logeerde bij haar ouders en hield zich schuil voor andere mensen.

"Wat voelde ik me stoer, daar op Schiphol, met mijn grote rugzak. Het was zover: de tijd van mijn leven kon beginnen! Ik had er nooit rekening mee gehouden dat het me zou tegenvallen. Ik dacht dat ik goed voorbereid was, door boeken, films en verhalen. Maar ik weet nu: je moet iets ervaren. Bij aankomst voelde ik het al snel; Azië was niets voor mij. De sfeer van chaos benauwde en verwarde me. Ik heb alles gedaan, alles geprobeerd, hoopvol contacten met mensen gelegd in de hoop dat ik het wél leuk zou gaan vinden: maar het lukte niet.

Uiteindelijk brak ik en wilde ik nog maar één ding: naar huis. Het was in Thailand dat ik brak. Na Laos en Cambodja had ik al mijn hoop op dit land gevestigd. Sommige mensen doen Thailand af als het Spanje van Azië, zo verwesterd zou het zijn. Ik stelde ik me naïef Bountystranden voor. Maar het was afgeladen, ordinair en idioot duur. Toen op een avond de stroom uitviel, op mijn kamer langs een drukke, lawaaierige weg, en ik in het pikkendonker mijn lenzen niet meer uit kreeg, begon ik te huilen en kon niet meer stoppen.

De eenzaamheid, de desillusie, het kwam werkelijk vanuit mijn tenen. Ik hield me al ruim twee maanden stoer tijdens ‘mijn droomreis’ maar als ik me alles bij elkaar opgeteld vijf dagen écht gelukkig had gevoeld, was het veel. Ik kon het niet langer ontkennen: de trip die ik maakte, waar ik zolang naar uit had gekeken en me zo veel van had voorgesteld, bleek één grote ramp. Ik, die meende dat ik zo zelfstandig was, best zonder luxe kon en in was voor welk avontuur dan ook, kwam mezelf flink tegen. Want ik vond het verschrikkelijk, ik haatte Azië en wilde nog maar een ding: weg. Zo snel mogelijk!"

Lees het hele verhaal van Kim in Margriet 31

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden