null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik ben door dwang aan huis gebonden’

Toen Minou (32) moeder werd, stopte ze met werken. Ze vertelt iedereen dat ze het heerlijk vindt om fulltime moeder te zijn. De waarheid is dat ze zoveel tijd kwijt is met dwanghandelingen dat ze haar huis bijna niet uit kan komen.

“In mijn puberteit kampte ik ook al met dwanghandelingen. Ik was een onzeker meisje. Ik deed eindeloos over mijn huiswerk. Ik was verschrikkelijk perfectionistisch, bij elke klein foutje begon ik opnieuw. Dat kostte veel tijd. De momenten die ik over had, was ik bezig om mijn kamer op orde te houden. Alles had een vaste plek en moest per se daar liggen. Mijn eigen patroon gaf mij houvast, het voorkwam dat ik piekerde over dingen die níet onder controle had.

Toen ik George ontmoette, was ik mijn eigenaardigheden van vroeger vrijwel vergeten. Ik zag ze als een ludiek soort jeugdzonde. Maar toen ik zwanger werd, ging het mis. Mijn blijdschap sloeg al snel om in angst mijn kind te verliezen. Die angst zal iedere moeder kennen maar bij mij werd het erg extreem.

De traumatische bevalling die ik doormaakte, maakte het er niet beter op. Drie volle dagen duurde het; toen werd alsnog besloten tot een keizersnede. Wat voelde ik me falen. Het schuldgevoel tegenover mijn zoontje was hevig. Toen ik hem vasthield, werd ik niet alleen overspoeld door een hevig gevoel van liefde maar ook een stellige vastberadenheid: vanaf nu ga ik alles goed doen. Perfect zelfs. We hadden oppas aan huis geregeld, drie dagen per week. Een lieve vrouw die ooit ook nog op mij had gepast toen ik klein was. Maar ik kon het niet. Ik kon de zorg niet aan haar overlaten. Een paar keer heb ik de terugkeer naar mijn werk uitgesteld, toen heb ik ontslag genomen. Ik ben heel gelukkig met het moederschap maar ik zou juist een leven buiten de deur ook heel fijn vinden, mijn wereld is nu wel heel klein. Maar het lukt me niet, ik zou op dit moment niet weten hoe ik het voor elkaar zou moeten krijgen. Ik ben erger dan ooit teruggevallen in mijn oude patroon van extreem perfectionisme en ordenen. Ik moet mezelf bevrijden uit deze uitzichtloze, zelfgecreëerde gevangenis.”

null Beeld

Het volledige verhaal van Minou lezen?

Wil je het volledige verhaal van Minou lezen? Margriet 16 is vanaf vrijdag 10 april verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden