null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog meer versoepelingen: Nederland gaat vanaf 30 juni nog verder open

Hoewel de vervroegde versoepelingen van 5 juni die vrijdag werden aangekondigd nog in moeten gaan, is het kabinet al bezig om Nederland nog sneller open te krijgen. Vanaf 30 juni kunnen we stap 4 en 5 van het openingsplan verwachten, en worden er nog meer versoepelingen doorgevoerd. 

Van festivals tot geen 1,5 meter afstand meer: wat kunnen we verwachten?

Meer versoepelingen vanaf 30 juni

De besmettingsaantallen en de druk op de ziekenhuizen lijken steeds verder te dalen en dus zet het kabinet een tandje bij in het openingsplan. Op 30 juni stond oorspronkelijk alleen stap 4 op de planning, maar ook stap 5 van de versoepelingen is dan waarschijnlijk vervroegd van kracht. Eerder zou stap 5 pas op 21 juli worden genomen. Het kabinet besluit op 22 juni of de versoepelingen per 30 juni ingaan.

Groepsgrootte

Vanaf 30 juni is het weer toegestaan om acht mensen thuis te ontvangen en mag je ook buiten weer met z'n achten samenkomen. In restaurants en kroegen wordt een maximale groepsgrootte van honderd personen gehanteerd, al is dat wel afhankelijk van het aantal vierkante meters. Het thuisbezoek staat nu nog op twee personen, en verschuift vanaf 5 juni al naar vier personen per dag.

Verruiming voor horeca en culturele instellingen

Volgens stap 5 van het openingsplan mag vanaf 30 juni de horeca weer tot middernacht open blijven. Ook mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoekers toelaten.

Festivals en doorstroomlocaties zonder 1,5 meter afstand

Vanaf 30 juni zijn grote evenementen met en zonder toegangstesten weer toegestaan. Grote festivals, bijvoorbeeld Lowlands, mogen met toegangstesten doorgaan. Hierbij hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden en hoef je niet op één plek te blijven zitten. Er is maximaal 75 procent van het reguliere aantal bezoekers toegestaan.

Op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld de dierentuin, hoeft met toegangstesten ook geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden. Ook daar is een maximum van 75 procent van de normale capaciteit toegestaan.

Lees ook: Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Sporten

Binnen- en buitensporten zijn vanaf 30 juni ook weer toegestaan voor iedereen. Daarnaast mogen er ook weer sportwedstrijden worden gespeeld.

Basisregels

Hoewel het goed gaat met de cijfers en het er voorlopig op lijkt dat we vanaf 30 juni veel meer versoepelingen kunnen verwachten, blijven de basisregels nog altijd gelden. Dat houdt onder andere de mondkapjesplicht, thuisblijven (en testen) bij klachten en 1,5 meter afstand houden in.

Bron | RTL Nieuws, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden