null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog maar vier op ‘ernstig’: zo staat het ervoor met de besmettingsaantallen per gemeente

We horen steeds vaker dat het met de besmettingsaantallen in heel Nederland weer beter gaat. De cijfers dalen landelijk, maar hoe zit dat eigenlijk in jouw eigen regio? Voor 290 van de 352 gemeenten in Nederland geldt nu het niveau ‘waakzaam’, en slechts in 4 gemeenten is ‘ernstig’ nog van kracht.

Benieuwd hoe het er bij jou voor staat? We leggen je uit hoe het zit met de besmettingsaantallen per gemeente. Er zijn zelfs een aantal gemeenten waar al meerdere dagen geen nieuwe besmettingen zijn gemeld.

De besmettingsaantallen per gemeente

In Nederland zijn er verschillende categorieën opgesteld om het risiconiveau van het coronavirus per regio en per gemeente aan te tonen. Dat zijn ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Op dit moment staat er geen enkele regio op ‘zeer ernstig’. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat er nergens extreem veel nieuwe besmettingen zijn en de druk op de zorg niet extreem groot is.

Is de situatie ‘waakzaam’, dus op het laagste risiconiveau, dan worden er minder dan 35 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners per week gemeten. Dit was vorige week al in 231 gemeenten het geval.

Toch zijn er nog vier gemeenten waarbij het risiconiveau nog op ‘ernstig’ staat. Dat betekent meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners. Deze week geldt dit voor de gemeenten Goes (121), Goeree-Overflakkee (121), Borsele (106) en Baarle-Nassau (102). In 58 gemeenten staat het risiconiveau nu op ‘zorgelijk’, dat betekent tussen de 35 en 100 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners.

Geen coronameldingen

De besmettingsaantallen per gemeente lopen behoorlijk uiteen. Zo is in 326 gemeenten afgelopen week minimaal één nieuwe coronabesmetting gemeld, en bleef dit in 26 gemeenten bij nul nieuwe positieve testen in een week. Dinsdag werden er in 171 gemeenten geen nieuwe besmettingen gemeld, en al 76 gemeenten zijn minimaal drie dagen coronavrij.

Voor 38 gemeenten gaat dit zelfs om minimaal vijf dagen. Vooral in het noorden van het land en op de Waddeneilanden gaat het goed met de besmettingsaantallen. Zo heeft Schiermonnikoog volgens de cijfers van het RIVM al 74 dagen geen nieuwe besmettingen meer gemeten. Het RTL Nieuws maakte hierbij een handige overzicht per gemeente.

Lees ook: Dit moet je weten over de deltavariant van het coronavirus

Stijging in regio Rotterdam-Rijnmond

Naast de verschillende gemeenten worden de cijfers ook per regio bijgehouden. Van de 25 veiligheidsregio’s daalde bij 24 het aantal coronagevallen. Alleen in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond was afgelopen week een stijging van +68 besmettingen te zien.

Vooral de regio’s Drenthe en Fryslân staan er goed voor. Daar werden de afgelopen week slechts 10 nieuwe positieve testuitslagen gemeten per 100.000 inwoners. Alleen veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid staat op het coronadashboard nu nog op risiconiveau ‘ernstig’.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden