null Beeld

Nog een vuurwerkbril liggen? Dit is waarom je hem aan een ziekenhuis moet doneren

Eindelijk de tijd om het huis eens flink op te ruimen? Let dan goed op of je nog ergens een vuurwerkbril tegenkomt. Naast een tekort aan mondkapjes en handschoenen in het ziekenhuis, zijn nu ook veiligheidsbrillen aan de beurt. Ziekenhuizen roepen op om je vuurwerkbril te doneren.

Voor zorgverleners die dagelijks in contact zijn met coronapatiënten is de bescherming door handschoenen en mondkapjes alleen niet genoeg.

Vuurwerkbril

Door het coronavirus draaien veel zorgverleners overuren. De uitrusting van deze helden aan de frontlinie bestaat doorgaans uit een beschermend pak, handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril. Maar deze spullen raken steeds meer op. Het Landelijke Netwerk Acute Zorg, die gaat over de verdeling van dit soort materiaal, noemt de schaarste zelfs al zorgelijk. Eerder werd een beroep gedaan om niet voor jezelf mondkapjes in te slaan en werden er al initiatieven opgezet om zelf mondkapjes te maken en inzamelacties gehouden. En nu zijn ook de vuurwerkbrillen aan de beurt.

Bescherming voor de ogen

Bij het intuberen of uitzuigen van de longen van coronapatiënten komen veel druppeltjes in de lucht, daarom is het logisch dat mond en neus hierbij afgedekt moeten worden met een mondkapje. Maar deze druppeltjes vormen ook via de ogen een besmettingsgevaar. Daarom is het heel belangrijk dat er voor zorgverleners voldoende veiligheidsbrillen zijn. Maar ook deze voorraad gaat hard. Daarom roepen verschillende ziekenhuis op om je vuurwerkbril te doneren. Ook zijn er onder andere via social media al allerlei inzamelingsacties op de been gezet en heeft de vuurwerkbranche al 100.000 vuurwerkbrillen gratis aan de zorg gegeven.

Lees ook: Waarom het belangrijk is om de piek van het coronavirus laag te houden

Eisen

Ondanks de gulle donatie van vuurwerkbedrijven zijn we er helaas nog niet. Dus heb je nog een vuurwerkbril liggen, lever hem dan bij de receptie van het ziekenhuis in of zoek op of er in jouw buurt een verzamelpunt is, zodat er meteen een hele lading afgeleverd kan worden. Overigens laat het OLVG in Amsterdam nog weten dat zij voor het zorgpersoneel een paar hygiëneregels voor de brillen hebben opgesteld. De brillen die zij graag ontvangen zijn ongebruikt en nog in (originele) verpakking en hebben bij voorkeur een dichte zijkant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Parool, RTLNieuws

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden