null Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Nog een paar weken tot het Songfestival: dít weten we nu over de show

Nog een paar weken en dan is het zover: het Songfestival vindt plaats in de havenstad Rotterdam. Het belooft – ondanks de huidige coronamaatregelen – een groot feest te worden. Maar hoe staat het ervoor met de voorbereidingen? En kunnen alle artiesten wel op tijd naar Nederland komen?

Op 18, 20 en 22 mei is Rotterdam het middelpunt van belangstelling. Op deze data vinden namelijk de halve finales en grote finale plaats van het 65e Eurovisie Songfestival in Ahoy.

Nog een paar weken tot Songfestival

Het aftellen is begonnen en Rotterdam is zich dus aan het opmaken voor één van ’s werelds grootste zangcompetities. De voorbereidingen zijn al in volle gang en het decor, licht & geluid en podium zijn al zo goed als klaar voor de repetities van de artiesten uit de 39 verschillende landen. Van de 39 landen die deelnemen, zullen er 38 gewoon in Rotterdam op het podium staan.

Alleen Australië kan er tot zover bekend niet fysiek bij zijn in verband met de reisbeperkingen die nu gelden. Natuurlijk geldt er voor de deelnemende artiesten en iedereen die daarnaast meewerkt aan het liedjesfestijn wel een streng coronaprotocol. Naar verwachting zullen de eerste repetities op 8 mei plaatsvinden.

Aanpassingen

Vergeleken met de voorgaande edities gaat het songfestival dit jaar iets anders in zijn werking. Zo zal alles coronaproof moeten verlopen en mag er geen publiek op de grond bij het grote podium staan. In plaats hiervan zal er op de vloer de green room komen, hierin zullen de artiesten die op die avond optreden plaatsnemen. Een meevaller voor de organisatie is wel dat er bij elke show 3500 toeschouwers aanwezig mogen zijn. Dat heeft het kabinet donderdagavond besloten.

Ahoy-directeur Jolanda Jansen zegt zelf dit over het kabinetsbesluit: "We zijn vanzelfsprekend blij dat er beperkt publiek bij shows aanwezig kan zijn. Dat geeft extra energie in de zaal, óók voor de 180 miljoen tv-kijkers in Europa. Uiteraard gelden er strenge protocollen en eisen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen."

Jeangu Macrooy

Omdat we het dit jaar 'zelf' organiseren staan we automatisch ook meteen in de grote finale. Voor Nederland zal Jeangu Macrooy dit jaar plaatsnemen op de bühne met zijn liedje Birth Of A New Age. Maar als we de peilingen moeten geloven, gaan we er dit jaar helaas niet met de winst vandoor. We staan nu namelijk nog tussen Duitsland en Noord-Macedonië op een schamele dertigste plek. Jeangu laat weten aan Het Parool dat hij de winst alleen binnen kan halen als hij zichzelf blijft. Als het aan de bookmakers ligt, zien we het land Malta dit jaar er met de winst vandoor gaan.

Bron | AD, Het Parool, Songfestival.nl, Eurovisionworld

Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina's puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Willem van KasterenSOPA Images/LightRocket via Gett

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden