null Beeld

Nieuwe website berekent risico op hart- en vaatziekten

Een website die het risico op hart- en vaatziekten voorspelt. Het klinkt als een utopie, maar dat is het niet. UMC Utrecht heeft er namelijk een ontwikkeld. Daarnaast voorspelt de website ook hoeveel baat patiënten hebben bij hun medicijnen. Denk hierbij aan bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners.

Het interactief rekenmodel U-Prevent werkt als een soort rekenmachine. Met behulp van een calculator kunnen artsen uitrekenen welk risico gezonde mensen lopen om hart- en vaatziekten te krijgen. Hetzelfde kunnen ze doen voor mensen uit bepaalde risicogroepen zoals ouderen boven de zeventig jaar en diabetespatiënten, of mensen die al een hart- en vaatziekte hebben. Vervolgens kunnen ze het effect van hun medicijnen berekenen, meldt NOS.nl.

Ook huisartsen en in principe ook patiënten zelf kunnen het rekenmodel gebruiken. Daarin moeten een beperkt aantal, makkelijk verkrijgbare gegevens zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en medicijngebruik worden ingevoerd. Vervolgens rekent de calculator uit hoeveel ziektevrije jaren de patiënt krijgt door het levenslang slikken van een bepaald medicijn of bijvoorbeeld door het stoppen met roken.

Big data

U-Prevent is ontwikkeld door Frank Visseren, internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde, en Jannick Dorresteijn, arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige van UMC Utrecht. Het model is gebaseerd op de data van meer dan zevenhonderdduizend patiënten in binnen- en buitenland. “Dit is de toekomst van de gezondheidszorg,” zegt Visseren tegen NOS. “Geen behandeling meer gebaseerd op gemiddelde effecten van medicijnen of andere ingrepen, maar op maat gesneden voor iedere patiënt.”

Andere ziekten

Het rekenmodel is overal ter wereld online en gratis beschikbaar. De onderliggende principes kunnen ook worden gebruikt om soortgelijke rekenmodellen te maken voor andere ziekten. "Mijn collega's van oncologie en radiologie hebben net een subsidie gekregen om een model te ontwikkelen dat op basis van tumorkenmerken voorspelt wat de beste therapie voor een patiënt zou zijn," aldus Visseren.

Bronnen | ANP, NOS.nl, hartstichting.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden