null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuwe verlaagde richtlijn voor cholesterol: wat betekent dit?

Vanaf deze week krijgen honderdduizenden Nederlanders het advies dat ze meer op hun cholesterol moeten gaan letten. De richtlijn voor de zogeheten 'LDL-waarde' is namelijk verlaagd, waardoor veel mensen nu een te hoog cholesterol hebben.

Veel huisartsen zijn het niet met deze verandering eens en denken dat deze verandering komt vanuit de medicijnfabrikanten.

Verlaagde grens cholesterol

De LDL-waarde geeft aan hoeveel 'slecht cholesterol' er in het bloed zit. Deze mocht nooit hoger zijn dan 2,3. Een teveel aan slecht cholesterol kan namelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Mensen met een LDL-waarde hoger dan 2,5 kregen bij de huisarts het advies om gezonder te eten en meer te bewegen. Nu is deze grens echter een stuk naar beneden gegaan: al bij een LDL-waarde van 1,8 zouden mensen niet meer gezond zijn.

Medicijnfabrikanten

Doordat nu veel meer mensen een ongezond cholesterol hebben, krijgen ook meer mensen cholesterolverlagers voorgeschreven. Daarom denken veel artsen dat deze verandering vooral positieve gevolgen heeft voor de medicijnfabrikanten. De bijwerkingen van deze medicijnen hebben vaak zo’n groot effect op de gezondheid dat dit niet in verhouding staat met het risico op hart- en vaatziekten.

Gezond eten en bewegen

Het advies van artsen is dan ook om deze medicijnen te vermijden wanneer dit kan. Zelf het cholesterol verlagen kan door gezond en vetarm te eten, veel te bewegen en niet te roken. Eet veel groente, fruit, vis en vezelrijke producten en beweeg minimaal een half uur per dag. Hierdoor wordt het vetgehalte in het bloed verlaagd en maak je meer gezonde cholesterol aan. Deze gezonde cholesterol (HDL) zorgt voor de afbraak van ongezonde cholesterol (LDL).

Bron| RTL Nieuws

Beeld| iStock

null Beeld

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Hij staat vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestel hier

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden