null Beeld

Nieuwe trend: ‘ontspullen’. Doe je mee?

Kringloopwinkels hebben het druk: dankzij de trend ‘ontspullen’ brengen steeds meer mensen hun overbodige huisraad naar deze winkels. Waarom? Op deze manier zou je alleen nog maar spullen in huis overhouden waar je écht heel blij van wordt.

Alle troep de deur uit: waarom?

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd: het is een waarheid als een koe. Ontspullen gaat nog een stapje verder. Een groot deel van de spullen die we in huis hebben, worden namelijk nauwelijks gebruikt. Als je gaat ontspullen, doe je dingen in je huis weg die je niet echt nodig hebt. Dus ook die cadeautjes die je ooit kreeg maar eigenlijk ziet zo leuk vindt, de berg knutsels van je (klein)kinderen en alle (on)gelezen boeken op de plank. Met als doel meer ruimte te hebben in huis, maar ook meer te leven. Al die spullen vragen tenslotte om afgestoft, opgeborgen en opgeruimd te worden.

De trend is mede ontstaan dankzij het boek Ontspullen van James Wallman en het boek Opgeruimd! van de Japanse opruim-expert Marie Kondo. Die laatste vertelt je in haar boek precies hoe je het aanpakt en waar je begint. Haar opruimmethode slaat aan: inmiddels zijn er van haar boek miljoenen exemplaren verkocht en staat ze in de Times Top 100 van meest invloedrijke personen wereldwijd van het vorig jaar. De basisprincipes van haar methode vind je in het artikel Ontspullen: opruimen met Marie Kondo.

Waarom ruimen we steeds meer op?

“Je wordt gelukkiger van dingen doen in plaats van dingen hebben,” aldus Astrid van der Hulst, hoofdredacteur van tijdschrift Flow. “Dus van sporten, wandelen, fietsen en naar een festival of uit eten gaan.” Astrid is zelf inmiddels ook expert: ze ‘ontspult’ in 52 weken en vertelt daarover in haar blog.

Ontspullen: zo maak je een begin

Astrid heeft alvast vier eyeopeners voor wie direct aan de slag wil gaan en een begin wil maken met opruimen:

1. Word je er blij van?

“De bovengenoemde opruimgoeroe Marie Kondo is heel goed in zinnetjes als: ‘Does this bring a sparkle?’ Onthoud dit zinnetje, het helpt je als je twijfelt bij het wegdoen.”

2. Stel jezelf deze vraag:

“Vraag jezelf dit af: is iemand hier blijer mee dan ik nu ben? Zo ja, geef het dan weg. Zo nee, dan mag je het houden.” Hier legt Astrid uit hoe dat zit!

3. Als je moeite hebt om iets dat je kreeg weg te gooien

Vind je het lastig om een cadeau dat je ooit kreeg weg te doen, al vind je het niet eens mooi? “Bedenk dan: het cadeau was niet dat vaasje zelf, zegt Marie Kondo, maar het gebaar van de goede gever. Jou een blij gevoel geven, zo zegt ze, daar ging het de gever eigenlijk om. Een cadeau is geen ding, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. En gevoel kun je niet weggooien. Bedank het cadeau (Marie is erg van het bedanken tijdens het opruimen) voor het plezier dat het je heeft gegeven bij het ontvangen en daarna weg ermee.”

4. Maak er een feestje van

“Ik speel soms een dobbelspel met vriendinnen. Daarbij neemt iedereen vijf cadeautjes mee waar je vanaf wilt en die je verdobbelt onder elkaar. Waarbij het zaak is om te proberen om de leuke uit deze verzameling binnen te slepen en de hopeloze cadeautjes snel weer door te schuiven naar je buurvrouw. Het voert een beetje ver om hier alle spelregels uit de doeken te doen, maar het komt erop neer dat je een avond lol hebt om alle messenleggers, pizzasnijders en waxinelichtjeshouders, en dat aan het einde van de avond je vriendin met al je zooi naar huis gaat en dat zij het waarschijnlijk weggooit. Maar dan heb jij geen schuldgevoel.”

En Astrid heeft ook vier tips om minder spullen te kopen:

5. Staat het ook bij jou thuis?

“Als je iets uit zijn natuurlijke omgeving haalt, valt het altijd tegen. De winkels waar je spullen tegenwoordig staan, zijn halve huiskamers. Maar wel andere huiskamers dan die van jou. Vaak kom ik thuis met iets dat in mijn kamer een beetje verdwaald oogt, in elk geval heel anders dan in die hipster pop-up store met jongen-met-baard en verse appeltaart.”

6. Waarom koop je spullen?

“Ik sprak iemand die me vertelde: ‘Ik koop alleen maar om twee redenen spullen. Óf het is heel erg praktisch en gaat mijn leven vergemakkelijken. Óf het is zo mooi dat ik er bijna van moet huilen. Zo niet, dan koop ik het niet.’ Dit vond ik een fijn motto voor de ontspuller."

7. Denk er even over na voordat je iets koopt...

“Tammy Strobel pakt het in haar boek You can buy happiness nog wat ruiger aan: ze moet van zichzelf dertig dagen nadenken voor ze iets koopt. Of zoals ze het zelf zegt: “Het dwingt me na te denken over wat ik wil, en wat ik nodig heb.”

8...of slaap er een nachtje over

"Eigenlijk wil je het niet kopen. Maar je bent somber of juist heel vrolijk, het winkelmeisje is zo aardig, je hebt het verdiend vind je, of je denkt dat je het wilt. Maar als je gisteren niet wist dat je het wilde, wil je het nu ook niet. Hier geldt het oeroude adagium: slaap er een nachtje over. Vaak ben je het morgen weer vergeten."

Tip van Margriet: begin op één plek, bijvoorbeeld in de keuken. Vijf tips om je keuken op te ruimen.

Bron: Flow, Nos.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden