null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuwe succesvolle behandeling voor mensen die lijden aan tinnitus

Goed nieuws voor alle 2,5 miljoen Nederlanders die lijden aan tinnitus. De Universiteit van Maastricht heeft een nieuwe behandelmethode ontwikkeld, die zo goed is, dat de behandeling de nieuwe standaard wordt in Europa.

Tinnitus is een verzamelnaam voor het horen van fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd te horen is. Hoe tinnitus ontstaat, is niet bewezen. Vaak wordt gezegd dat de klachten kunnen ontstaan door ziekte, stress, lawaai of gebitsproblemen en bloedarmoede. In Nederland lijden zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland aan deze aandoening. Bij zo’n 500.000 zijn de klachten zo ernstig dat ze het dagelijks leven belemmeren.

Symptoombestrijding

De nieuwe behandeling is gericht op gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet zodat ze minder aversie krijgen tegen de piep en het oorsuizen beter gaan accepteren. "Artsen proberen vaak symptomen weg te nemen, maar dat werkt meestal niet. Als je de piep gaat vermijden, wordt die alleen maar gevoeliger,” vertelt onderzoeker Rilana Cima aan RTL Nieuws. "Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden.”

Psychologische aspect

Het is voor het eerst dat de behandeling van tinnitus zich richt op het psychologische aspect van oorsuizen. Voorheen was de behandelmethode vooral gericht op symptoombestrijding, waarbij een apparaat de geluiden maskeerde. “Maar tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling,” aldus Cima.

De onderzoeksresultaten waren zeer positief. Maar liefst 85 tot negentig procent van de onderzoeksgroep merkte een verbetering na afloop van de therapie. Daarom wordt de behandeling nu overgenomen in andere ziekenhuizen in Europa. De behandelmethode wordt in Nederland nu bovendien vergoed door de verzekering.

Ook in andere ziekenhuizen

De behandeling wordt vooralsnog alleen uitgevoerd in Maastricht, maar de locaties zullen binnenkort worden uitgebreid. De onderzoekers gaan nu teams opleiden, zodat ook andere ziekenhuizen de methode kunnen toepassen.

Bron| RTL Nieuws

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden