null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuwe proef: dure anti-kankermedicijnen worden alleen vergoed als ze werken

Medicijnfabrikanten en zorgpartijen gaan experimenteren met een niet-goed-geld-teruggarantie op dure anti-kankermedicijnen. Medicijnen worden daarbij alleen vergoed als ze na 16 weken aanslaan. Daarmee hopen ze de zorgrekeningen binnen de perken te houden. Daarnaast willen de partijen op deze manier dure therapieën voor bepaalde ziektes betaalbaar maken.

De zorgverzekeraar vergoedt dure medicijnen dus alleen als blijkt dat de medicijnen daadwerkelijk aanslaan bij de patiënt. Maar hoe zit het dan zit met de kosten? De fabrikant en de zorgverzekeraar delen de financiële risico’s.

Lange onderhandelingen

Over veel dure geneesmiddelen wordt nu lang onderhandeld, totdat de prijs acceptabel is voor zorgverzekeraars om ze vanuit de basisverzekeringen te mogen vergoeden.

Dit is vervelend voor de patiënten die van de medicijnen afhankelijk zijn. Maar ook voor de farmaceutische bedrijven die tijdens de onderhandelingen niets verdienen aan hun medicijnen.

Volledige genezing

Nederlandse oncologen bedachten samen met het Zorginstituut en de zorgverzekeraars de nieuwe afspraken. Farmaceutisch bedrijf Bristol-Myers Squibb ondersteunt deze. Dankzij de nieuwe afspraken kosten duren geneesmiddelen de premiebetaler alleen geld wanneer een patiënt ermee geholpen is.

De komende jaren komen er veel nieuwe therapieën aan. Hier zitten behandelingen tussen die duur, maar mogelijk ook heel effectief zijn en patiënten zelfs volledig kunnen genezen. Bijvoorbeeld gentherapie. Artsen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars hopen dat kankerpatiënten de medicijnen die zij in hun specifieke geval nodig hebben, dankzij deze vorm van vergoeding tóch kunnen gebruiken.

Elke tumor is anders

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat een tumor biologisch uniek is en dat de behandeling steeds vaker afgestemd moet worden op de individuele patiënt. “Een tumor kan bijvoorbeeld een DNA-afwijking hebben die heel zeldzaam is voor de meeste tumorsoorten. Er is dan soms een medicijn dat mogelijk op deze afwijking inspeelt, maar dat is niet voor al die tumorsoorten geregistreerd”, legt Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, uit.

Nog niet helemaal uitbehandeld

In Nederland lopen daarom op dit moment in dertig ziekenhuizen de zogeheten DRUP-studies. Patiënten met zeldzame tumor-subtypes, bij wie de standaardbehandeling niet aansloeg, krijgen anti-kankermiddelen die eigenlijk voor andere vormen van kanker zijn bedoeld. Want het kán zijn dat er al middelen op de markt zijn die kunnen helpen bij zeldzame kankertypes. Alleen is dat voor die middelen nooit onderzocht, omdat de patiëntenaantallen veel te klein zijn voor grootschalige klinische studies.

“Al bij de start van de DRUP-studie rees de vraag: stel dat het geneesmiddel werkt bij een patiënt, hoe zorgen we er dan voor dat die patiënt er vervolgens ook toegang toe krijgt? Het is immers niet geregistreerd voor zijn of haar indicatie", vertelt Voest.

Vergoeding uit de basisverzekering

Uit een deelstudie met dertig patiënten met een zeer zeldzame MSI-H-tumor bleek dat bij tweederde van hen het immuuntherapeutische middel Nivolumab aansloeg. Hoopvolle aantallen. Maar ze bieden niet genoeg bewijs om de medicijnen te registreren voor dat specifieke type kanker en dus het recht op vergoeding.

Daarom voegen de onderzoekers nu een nieuwe fase aan de DRUP-studie toe: 135 patiënten krijgen 16 weken lang Nivolumab, betaald door de farmaceut. Elke patiënt die zijn tumor ziet slinken of niet verder ziet groeien, wordt doorbehandeld met een vergoeding uit de basisverzekering.

Medicijnen die mensen goed helpen

Volgens Emile Voest zijn de nieuwe afspraken een 'eerste bouwsteen' om op een andere manier te kijken naar het probleem van dure medicijnen voor een behandeling op maat. "Je kunt zeggen: wat zijn die medicijnen duur. Je kunt ook zeggen: wat zijn we gelukkig dat die medicijnen mensen goed kunnen helpen."

Bij een geslaagde proef hopen de zorgpartijen dat ook andere dure medicijnen op deze manier beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Lees ook

Nieuwe verlaagde richtlijn voor cholesterol: wat betekent dit?

Bron| De Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden