null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuwe methode maakt borstkankeronderzoek minder pijnlijk

In Nederland kunnen vrouwen tussen de 50 en 75 iedere twee jaar een mammografie laten maken. Hiermee kan borstkanker worden opgespoord. Vanwege de pijnlijke methode doen sommige vrouwen liever niet aan dit onderzoek mee.

Een nieuw Nederlands apparaat moet daar nu verandering in brengen.

Pijnlijk

In 2016 werden ongeveer 1,3 miljoen vrouwen uitgenodigd om een mammografie te laten maken. Daarvan nam ongeveer 77 procent deel aan het bevolkingsonderzoek. Een derde van alle uitgenodigde vrouwen deed niet mee aan het onderzoek, en een veel gehoorde reden daarvoor is dat vrouwen bang zijn voor de pijn die de mammografie met zich meebrengt.

Nieuw apparaat

Het Twentse bedrijf Sigmascreening heeft een nieuwe mammograaf ontwikkeld die het onderzoek een stuk minder pijnlijk maakt. Met het huidige apparaat voor een mammografie worden de borsten van vrouwen platgedrukt tussen twee platen, waarop een kracht van twaalf tot achttien kilo wordt uitgeoefend. Bij het nieuwe apparaat is er mogelijk niet zo veel druk nodig.

Minder pijn

"De bovenste plaat bevat een doorzichtige dunne laag nanodraadjes die het oppervlak van de borst meten. Een sensor rekent dan uit hoeveel kracht de bovenste plaat moet uitoefenen om een goede foto te kunnen maken", legt directeur Ivo Aarninkhof uit. Het apparaat is door ruim duizend vrouwen getest. Hieruit bleek dat de vrouwen minder pijn ervoeren dan bij het oude apparaat. Daarnaast hebben vrouwen het idee dat het onderzoek sneller gaat. "De cliënt weet wat er komen gaat. De lampjes op het apparaat hebben een soort gidsfunctie", legt Aarninkhof uit.

Nederland zeer zorgvuldig

Het apparaat werd in al in 2010 ontwikkeld en is sindsdien getest in 25 Europese ziekenhuizen, waaronder het UMC in Maastricht en het AMC in Amsterdam. Volgens Aarninkhof is zijn bedrijf bezig met gesprekken waardoor het apparaat binnenkort op grote schaal kan worden geproduceerd. In Europa staat het Nederlandse bevolkingsonderzoek bekend als heel zorgvuldig. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat röntgenfoto’s nog steeds de beste manier zijn om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken bij een grote groep vrouwen met een gemiddeld risico op borstkanker.

Lees ook

Dit is waarom artsen waarschuwen voor het antikankerdieet

Bron| AD

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden