null Beeld

Nieuwe internettherapie helpt bij vermoeidheid na borstkanker

Wie is genezen van borstkanker, kan daarna nog jarenlang last houden van vermoeidheid. Ruim driekwart van de ex-borstkankerpatiënten is na afloop van het genezingsproces ernstig moe, waarvan een kwart zelfs chronisch. Een nieuwe internettherapie kan de vermoeidheidsklachten verlichten. 

Er bestaan al verschillende goede behandelopties voor vermoeidheid na kanker. Eén daarvan is cognitieve gedragstherapie. Het AMC, Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) hebben van deze effectieve therapievorm nu een internetversie gemaakt. Hiervoor hoef je je huis niet uit, wat de therapie een stuk toegankelijker en minder belastend maakt.

Minder moe door therapie via internet

Uit het door Pink Ribbon gefinancierde onderzoek blijkt dat de internettherapie voor ernstige vermoeidheid na borstkanker werkt: ongeveer driekwart van de patiënten was na afloop van de therapie niet langer ernstig moe. Ook hadden deelnemers minder psychische klachten en ervoeren ze minder beperkingen in hun dagelijks leven.

Tips en oefeningen

Hans Knoop, hoogleraar klinisch psycholoog in het AMC: “De therapie richt zich op vermoeidheid die is ontstaan door borstkanker en de behandeling daarvan. Als de tumor is verdwenen en de behandeling van borstkanker is afgerond, houden andere factoren de vermoeidheid in stand. En precies die factoren pakken we aan met tips en oefeningen. We leren mensen bijvoorbeeld om hun slaap-waakritme te verbeteren en dagelijkse activiteiten stap voor stap op te bouwen.”

Hoe werkt het?

De therapie begint met twee gesprekken met een therapeut, waarna je toegang krijgt tot een website. De rest van de behandeling volg je online, onder begeleiding van de therapeut.

Ook effectief bij andere oorzaken van CVS

Gedragstherapie via internet werkt ook voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, dat niet door borstkanker is veroorzaakt. Uit een vervolgstudie van het AMC en het Radboudumc blijkt dat ongeveer veertig procent van de deelnemers na een online behandeling was hersteld van de ernstige vermoeidheid.

Volledig vergoed

De internettherapie zit sinds juli 2017 in het reguliere aanbod van het NKCV en wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Geïnteresseerden kunnen zich via een verwijzing van hun behandelend arts aanmelden bij het NKCV.

Nog meer internettherapieën

Of je nou minder wilt piekeren, beter wilt slapen, wilt stoppen met roken of je zorgen maakt over je eetgewoontes; je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaan therapieprogramma’s op internet voor. Zo ga je met een zelfhulpprogramma helemaal zelfstandig aan de slag met zelftests en oefeningen. Maar er bestaan ook intensievere therapievormen waarin je via de mail of telefonisch begeleid wordt door een huisarts, praktijkondersteuner GGZ of echte GGZ-psycholoog. Bij de huisarts krijgt je dit meestal gewoon vergoed door je zorgverzekeraar. De zelfhulpprogramma’s zijn vaak gratis. Dit zijn enkele voorbeelden van betrouwbare internet therapieën.

Bron | AMC, Pink Ribbon

Lees ook

Bekijk ook

Met deze zelfgemaakte pompoensoepkommen praten je gasten nog lang na over dat etentje bij je thuis.

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden