null Beeld

Nieuwe donorwet of niet: kans klein dat jouw organen gebuikt worden

De nieuwe donorwet, die woensdag 1 juli van kracht gaat, zorgt ervoor dat iedereen, die zich niet vóór 1 september 2020 registreert, automatisch orgaandonor wordt. Wil je dit niet? Dan moet je dit zelf vastleggen. Toch is de kans dat jouw organen daadwerkelijk gebruikt worden maar vrij klein, meldt Nu.nl. Hoe kan dit eigenlijk?

De kans blijkt namelijk maar één op tweehonderd te zijn.

Nieuwe donorwet

De rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander, van 18 jaar en ouder, die nog geen keuze over orgaandonatie en weefseldonatie heeft vastgelegd in het Donorregister, dat wel te doen. Na ingang van de wet ontvangt iedere Nederlander, per 1 september, een brief met de vraag om hun keuze over orgaandonatie en weefseldonatie vast te leggen in het Donorregister. Hierin kun je aangeven of je toestemming geeft, geen toestemming geeft, of dat jij jouw partner, familielid of ander gekozen persoon laat beslissen. Reageer je niet op de brief? Dan geef je dus automatisch toestemming op orgaandonatie.

Lees ook:

Orgaandonatie: dit is alles wat je erover wilt weten

Kleine kans op donatie

Toch blijkt de kans, dat jouw organen daadwerkelijk gebruikt worden, maar erg klein te zijn. De kans op donatie is volgens Nu.nl namelijk maar één op tweehonderd. De reden? Een orgaandonor moet, volgens de nieuwswebsite, vrijwel altijd op de intensive care van een ziekenhuis overlijden. Daarnaast moeten de organen natuurlijk ook nog geschikt zijn om te gebruiken voor een transplantatie, wat niet in alle sterfgevallen het geval is.

Levensvatbare organen

Internist-nefroloog Azam Nurmohamed verklaart aan Nu.nl: "Het belangrijkste is dat organen die eruit worden gehaald, levensvatbaar zijn. Als iemand overlijdt, treden lichaamscellen in verval. Er is geen bloedcirculatie meer, waardoor organen niet meer worden doorbloed. Zeker als het lichaam op kamertemperatuur is, gaat het verval heel snel. Na drie kwartier tot een uur zijn organen doorgaans niet meer bruikbaar."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl

Beeld | Istock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden