null Beeld

Nieuwe donorwet is ingegaan: zó werkt inschrijven in het donorregister

De nieuwe donorwet is op 1 juli ingegaan. Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat iedereen die zich niet voor 1 september 2020 registreert automatisch orgaandonor wordt. Maar hoe werkt inschrijven in het nieuwe Donorregister eigenlijk?

Ruim 7 miljoen Nederlanders hebben zich ingeschreven in het nieuwe Donorregister; de overige 7 miljoen mensen ouder dan 18 jaar zullen nog een keuze moeten maken.

Twee brieven

De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar of ouder die nog geen keuze voor orgaan- en weefseldonatie heeft vastgelegd in het Donorregister om dat wel te doen. Daarom krijgt iedereen die nog niet ingeschreven staat in het Donorregister tussen 1 september en eind maart 2021 een brief, met de vraag hun keuze wel door te geven. Als je hier niet binnen zes weken op reageert, krijg je een tweede brief met hetzelfde verzoek. Wanneer je ook op deze brief geen antwoord geeft, kom je automatisch in het Donorregister. Daarbij komt dan de aantekening 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.

Om te voorkomen dat de keuze voor jou gemaakt wordt, spoort de overheid aan om je keuze qua orgaandonatie nu al duidelijk te maken. Dat kun je doen door je in te schrijven in het register. Als je eerder al een keuze gemaakt en doorgegeven hebt, is opnieuw inschrijven in het nieuwe Donorregister niet nodig.

Lees ook: Nieuwe donorwet of niet: kans klein dat jouw organen gebuikt worden

Inschrijven donorregister

Om de keuze zelf te kunnen maken en je online in te schrijven in het Donorregister, heb je een DigiD nodig. Deze inlogcode gebruik je ook bij bijvoorbeeld je belastingaangifte, om je ziektekosten in te kijken of om in te loggen bij het pensioenfonds; die weet je dus waarschijnlijk wel. Na het inloggen op deze site, kun je je inschrijven in het Donorregister. Daarvoor krijg je vier opties:

  1. Ik wil orgaandonor worden.Als je voor deze optie gaat, registreer je dus dat je wél donor wilt zijn. Vervolgens kun je invullen welke organen en weefsels je wel of niet wilt doneren.
  2. Ik wil geen donor worden. Deze optie kies je als je wilt registeren dat je na je overlijden geen organen beschikbaar wilt stellen voor orgaantransplantatie.
  3. Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden. In dit geval wil je nu nog geen keuze maken, maar mogen je partner en/of familie dat voor je doen na je overlijden. Overleg dit wel altijd duidelijk met je familieleden.
  4. Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden. In dit geval maak je ook nu nog geen beslissing. In plaats daarvan wijs je een persoon aan die na je overlijden de keuze voor je maakt. Ook hier is het essentieel dat je overleg hebt met die persoon, en hij of zij weet dat jij deze keuze aangegeven hebt.

Keuze aanpassen

De keuze die je maakt bij het inschrijven in het donorregister is natuurlijk een weloverwogen beslissing. Maar als je toch twijfels krijgt of wanneer je van mening veranderd bent, kun je die inschrijving nog altijd aanpassen. Dat doe je door opnieuw op dezelfde website in te loggen. Het is belangrijk dat je ook die nieuwe keuze weer met je familie bespreekt, zodat ook zij op de hoogte zijn van jouw beslissing als het komt tot orgaandonatie.

Arts in gesprek met nabestaanden

Of je nu een keuze gemaakt hebt of niet, een arts zal na je overlijden altijd in gesprek gaan met de nabestaanden over orgaan- en weefseldonatie. Als je nabestaanden dan aantonen dat er zwaarwegende redenen zijn waarom de overledene toch geen donor zou moeten zijn, bespreken zij dat met de arts. De arts neemt deze dan in overweging. Als hij vindt dat zij ernstige bezwaren hebben die hij niet kan wegnemen, zal hij besluiten de donatie niet door te laten gaan. Wanneer iemand zich ingeschreven heeft in het Donorregister en daar aangegeven heeft géén organen of weefsel af te willen staan, kunnen nabestaanden die keuze niet tegenhouden. Ook hierom is het zo belangrijk om jouw keuze te bespreken met nabestaanden. Zo weten zij of jij wel of geen orgaandonor wilt zijn, en weten ze jouw beweegredenen hiervoor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden