null Beeld

Nieuwe cijfers tonen weer aan: vaker ernstige gevolgen coronavirus bij vitamine D-tekort

Hoewel er nog geen medicijn is dat besmetting met het coronavirus kan voorkomen, ontdekken wetenschappers wel steeds meer over het virus.  Zo zou een tekort aan vitamine K mogelijk een rol spelen bij een ernstig verloop, en behandeling met een ontstekingsremmer de overlevingskans ook vergroten. Maar ook de link tussen het coronavirus en vitamine D blijkt nog altijd belangrijk te zijn.  

Die link tussen het coronavirus en vitamine D werd begin mei voor het eerst gelegd. Onderzoekers ontdekten toen dat op plekken waar mensen een structureel tekort aan deze vitamine hebben, de kans op een dodelijke afloop van het virus groter is.

Zomer versus winter

Vitamine D maakt ons lichaam automatisch aan als we langere tijd in de zon doorbrengen. Zomers hebben we over het algemeen meer zon en zijn we een stuk meer buiten. Dús produceren we in die periode veel meer vitamine D. Als een tekort aan vitamine D kan zorgen voor ernstige klachten of zelfs overlijden door het coronavirus, zou die kans in de zomer dus kleiner zijn. En dat is te zien in de sterftecijfers.

Corona-uitbraak in de wereld

In de helft van de wereld, waar het aan het begin van de corona-uitbraak zomer was, zijn opvallend genoeg mínder mensen overleden aan het virus. Neem bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland: het dodenaantal is daar slechts een tiende van het gemiddelde in Europese landen. Ook in Chili en Zuid-Afrika liggen de cijfers een stuk lager dan in Europa. In het noordelijke halfrond, waar wij als Europeanen wonen, zijn de cijfers een stuk hoger. En hier was het winter toen het coronavirus uitbrak. Dat is hét moment waarop de kans op een vitamine D-tekort het hoogst is. In het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn bijvoorbeeld veertien procent van alle coronapatiënten overleden, een stuk meer dan op het zuidelijke halfrond.

Vitamine D van vis

Toch zijn er wat uitzonderingen, maar ook daarvoor hebben onderzoekers een verklaring. In IJsland, Noorwegen en Portugal liggen de sterftecijfers een stuk lager dan in de rest van Europa. En dat terwijl die landen níet opvallend veel zon krijgen. Dat zit volgens de wetenschappers zo: in die landen eten ze veel meer vis en zeevruchten dan andere Europeanen, dus krijgen ze op die manier een hoop extra vitamine D binnen.

Lees ook: Amsterdam UMC vindt veelbelovende antistoffen tegen coronavirus

Donkere huidskleur

Maar dat is niet de enige link tussen het coronavirus en vitamine D die gevonden is. Vooral in Groot-Brittannië wordt veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een vitamine D-tekort bij besmetting met het coronavirus. Daar is het – net als in de Verenigde Staten – duidelijk dat er opvallend veel ouderen én mensen met een donkere huidskleur zijn onder de slachtoffers. Beide groepen zijn ook risicogroepen voor een vitamine D-tekort. De huid van mensen met een van nature donkere huidskleur moet veel langer aan zonlicht blootstaan om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken, dan mensen met een lichtere huidskleur. Daardoor kunnen zij in landen waar de zon weinig schijnt, sneller een tekort oplopen. Dit wordt momenteel verder onderzocht

Supplementen met vitamine D

De onderzoeken naar de link tussen het coronavirus en een vitamine D-tekort lopen dus nog even door. Moeten we nu massaal supplementen met deze voedingsstof in gaan slaan? Echt advies op dit gebied is er nog niet. Het Voedingscentrum raadt kinderen tot vier jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid aan om in ieder geval altijd extra vitamine D te slikken. Wetenschappers en specialisten zeggen tegen The Guardian en iNews dat zij inmiddels wel begonnen zijn met het slikken van supplementen met vitamine D, omdat zij de bewijsstukken sterk genoeg vinden. Wil jij ook vitamine D gaan gebruiken? Overleg dat dan altijd eerst met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | British Medical Journal, The Guardian, Irish Medical Journal, iNews

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden