null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: je kunt beter vier dagen dan fulltime werken

Minder werken voor hetzelfde loon en dan drie dagen weekend vieren. Klinkt geweldig, toch? Uit recent onderzoek blijkt dat het ook nog eens heel slim is.

In Nederland komt parttime werken veel voor, maar in het buitenland is dat vaak anders. Toch kan het mooie dingen opleveren. Het Nieuw-Zeelandse investeringsbedrijf Perpetual Guardian besloot de proef op de som te nemen door hun werknemers zes weken lang niet vijf, maar vier dagen te laten werken. En dat voor een fulltime loon. Daar bleken de werknemers niet alleen heel zen, maar ook veel productiever van te worden.

Balans werk en privé

Voorafgaand aan het experiment, uitgevoerd door The University of Auckland, gaf 54 procent van de werknemers aan dat ze een goede balans tussen werk en privé hadden. Na de periode waarin ze werkweken van vier dagen maakten, was dat 78 procent. Een stijging van 24 procent. Ook ervoeren de werknemers zeven procent minder stress en voelden ze zich twintig procent meer betrokken bij het team.

Minder kletsen bij de koffie

Minder kantoordagen doet ook wat met de sfeer. Zo zou het op de werkvloer van het bedrijf veel stiller zijn, omdat er geconcentreerder wordt gewerkt. En de praatjes bij de koffieautomaat duren stukken minder lang.

Blije directeur

Resultaten waar menig werkgever van gaat glunderen, daarom raadt CEO Andrew Barnes alle bedrijven over de hele wereld nu een werkweek van vier dagen aan. "Je krijgt er een gemotiveerd, energiek en loyaal team voor terug," vertelt hij aan CNN. "Uit de cijfers van het experiment blijkt dat mijn personeel supertrots is op het bedrijf waarvoor ze werken."

Familie helpen

Ook Christine Brotherton, leidinggevende bij hetzelfde bedrijf, is vol lof over een structureel lang weekend. "De werknemers denken goed na over hoe ze die derde dag het best kunnen invullen." Zo gingen sommigen trainen voor een marathon of ander sportevenement, kwamen anderen toe aan allerlei klussen in en om en het huis en gingen velen vaker naar hun ouders om ze te helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen. "Allemaal dingen waar ze normaal niet aan toekwamen, maar die hen of hun familie wel helpen."

We zouden iedereen die minder wil werken of die vindt dat ze voor die vier dagen werk een fulltime loon verdient, adviseren dit artikel subtiel onder de neus van de baas te schuiven. Wie weet wat voor moois het oplevert. Voor beide partijen!

Ook interessant om te lezen

Bronnen | The University of Auckland, CNN, The Guardian

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden