null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw onderzoek: gezondheidsrisico van asbest valt mee

Jarenlang werd gedacht dat het wonen of werken in een pand met asbest slecht was voor de gezondheid. Maar uit onderzoek van TNO, de Radboud Universiteit en Crisislab blijkt nu, dat het risico veel minder groot is dan gedacht. Ook de gevolgen voor de gezondheid bij het verwijderen van asbest, blijken mee te vallen.

De zogenaamde ‘maanpakken’, die asbestverwijderaars nu verplicht dragen, zijn volgens de wetenschappers daarom ook totaal onnodig. Woningcorporaties zijn erbij gebaat als de regels rondom asbestsanering zouden worden aangepast. Nu het risico mee blijkt te vallen, zijn dure voorzorgsmaatregelen volgens hen overbodig.

Asbestdeeltjes kankerverwekkend

Asbest was jarenlang een populair bouwmateriaal. Het is onder meer verwerkt in golfplaten, vensterbanken, riool-, gas- en waterleidingen, warmhoudplaatjes, vinyltegels, luchtkanalen van schoorstenen, gevelpanelen en plafonds. De laatste jaren werd er altijd van uitgegaan dan dat asbestdeeltjes kankerverwekkend zijn. Bij de sloop of renovatie van oude gebouwen gelden daarom strenge voorschriften, om het risico op schadelijke gevolgen voor de gezondheid klein te houden.

Risico niet in verhouding

Volgens brancheorganisatie Aedes, die opdracht gaf voor het onderzoek, blijken de risico's echter mee te vallen. 'De wettelijke normen voor beschermingsmaatregelen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het risico. Dat is nagenoeg verwaarloosbaar.'

Verschillende situaties

De onderzoekers presenteerden in hun verslag het gevaar bij 23 verschillende situaties. In de meeste scenario's voor het werken met asbest is het risico zo klein, dat je niet meer dan enkele tientjes per jaar zou moeten uitgeven aan beschermingsmaatregelen. Voor werknemers die dagelijks asbestdaken verwijderen, staan de kosten gelijk aan maximaal twintig euro per jaar. En bij iemand die eenmalig een dak verwijdert is het risico zelfs nihil te noemen. Voor een brandweerman die kans loopt af en toe met asbest in aanraking te komen, zou je maximaal veertien euro per jaar kunnen besteden, zo stellen de onderzoekers. Slechts bij één scenario is sprake van een zeer hoog risico op kanker. Dat is wanneer werknemers zonder persoonlijke bescherming elke dag asbest plafondplaten slopen. Voor die situatie is het Nederlandse beschermingsbeleid terecht streng, vinden de onderzoekers.

Naar aanleiding van het onderzoek volgt morgen een gesprek in de Tweede Kamer over een nieuw asbestbeleid.

Bron| TNO, NOS, de Volkskrant, Nu.nl

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden