null Beeld

Nieuw onderzoek: ‘Gewoon praten kan ook tot besmetting leiden’

Dat een hoestbui of niezen tot besmetting met het coronavirus kan leiden, weten we inmiddels wel. Een nieuw Amerikaans onderzoek laat nu echter zien dat ook ademhalingsdruppels die tijdens een normaal gesprek worden geproduceerd ook tot virusoverdracht kunnen leiden.

Dit effect zou vooral in binnenruimtes merkbaar zijn, zoals kantoren, verpleeghuizen of cruiseschepen.

Belang van mondkapjes

Volgens de onderzoekers van de studie zijn ademdruppeltjes tijdens een gesprek zo klein en licht, dat ze zich veel verder verspreiden en tot wel 14 minuten in de lucht kunnen blijven hangen. De resultaten van het onderzoek zouden het belang van mondkapjes maar weer eens onderstrepen: want als iedereen mondkapjes zou dragen, is het risico op besmetting door spraakdruppels namelijk vrijwel niet aanwezig.

Lees ook: hoe erg is het dat het coronavirus zich muteert?

Ook door praten

Dat het coronavirus vaak van mens op mens springt door mee te liften in kleine ademhalingsdruppeltjes was al bekend. Dit soort druppels vallen vaak op de grond of landen op oppervlakten. Wie ze vervolgens inademt of iets aanraakt en daarna bijvoorbeeld met die hand iets eet, kan al geïnfecteerd raken. Tot nu toe ging dit echter vooral om druppels die vrijkomen door hoesten of niezen, maar volgens de nieuwe studie kan dit dus net zo goed door middel van een gesprek zijn.

Kanttekening onderzoek

Volgens de onderzoekers kun je door één minuut hard praten al minstens 1000 virusbevattende druppels produceren. “Deze resultaten laten zien dat de kans groot is dat kleine spraakdruppels het risico op virusoverdracht in een besloten omgeving vergroten,” zo schrijven ze. Een kleine kanttekening is volgens hen echter wel op z’n plaats: hoeveel virus er in het ademvocht zit, hangt waarschijnlijk wel af van hoe ziek iemand is. Daarnaast is er ook nog geen onderzoek dat aantoont dat virusdeeltjes in piepkleine spraakdruppels ook echt besmettelijk zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Pnas

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden