null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Niet volledig ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’: dit houdt het in als iemand intersekse is

Ongeveer één op de negentig mensen heeft een vorm van intersekse, blijkt uit onderzoek. Daardoor hebben ze vaker te maken met discriminatie. Dinsdag is het Intersex Awareness Day en wordt aandacht gevraagd voor intersekse mensen.

Wat is eigenlijk anders aan het lichaam van een intersekse persoon?

Intersekse

Een intersekse is iemand die geboren wordt met een lichaam dat niet volledig past in wat we normaliter 'man' of 'vrouw' noemen. Het lichaam heeft kenmerken - zichtbaar of onzichtbaar - van allebei. Iemands geslacht is echter iets anders: aan de hand van wat men tussen je benen ziet bij de geboorte, wordt bepaald of je man of vrouw bent. Maar wat je sekse is, ligt veel breder dan dat.

Je sekse wordt bepaald door alle geslachtskenmerken. Niet alleen wat er tussen je benen zit dus, maar ook of je een baarmoeder of prostaat hebt, clitoris, eierstokken, scrotum, genen en hormonen. Bovendien spelen ook chromosomen een belangrijke rol. Doorgaans zijn dat XY-chromosomen bij mannen en XX-chromosomen bij vrouwen.

Geslachtskenmerken

Uiteraard is ieder lichaam anders met eigen geslachtskenmerken. Maar waar dit bij de meeste mensen geslachtskenmerken die bij 'man' of 'vrouw' horen, hebben intersekse personen een pakket dat niet volledig onder het een of het andere valt. Zo kan een man ook vrouwelijke geslachtskenmerken hebben en een man vrouwelijke geslachtskenmerken.

Een intersekse persoon is overigens niet hetzelfde als een transgender persoon, moge dat duidelijk zijn. Sekse is puur lichamelijk, waar gender ook gaat over hoe iemand zicht voelt en gedraagt. Transgender personen voelen zich niet thuis in het lichaam waarin ze geboren zijn.

Lees ook:

Claire (59) kwam in 2019 uit de kast als transvrouw: ‘Ik ben zo veel gelukkiger dan vroeger’

Operatie

Vroeger werd het als normaal gezien om baby's van wie de geslachtskenmerken niet volledig tot 'mannelijk' of 'vrouwelijk' behoorden te opereren. Inmiddels is dat geen vanzelfsprekendheid meer.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden