Het verband tussen angst en het prikkelbare darm syndroom Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Niet tussen je oren: dit is het verband tussen je genen, angst en het prikkelbare darm syndroom

Ruim 10 procent van de Nederlanders heeft last van de chronische darmaandoening prikkelbare darm syndroom (PDS). Uit een nieuw onderzoek naar het prikkelbare darm syndroom, blijkt dat dit vaak verband houdt met angst. En dat zou weer te maken hebben met je genen. We leggen je uit hoe dat zit.

PDS werd lang alleen gezien als een psychische aandoening, dat tussen je oren zou zitten. Maar dat klopt niet.

Het prikkelbare darm syndroom zit niet tussen je oren

Hoewel het prikkelbare darm syndroom (PDS) een veel voorkomende darmaandoening is, wordt dit vaak nog slecht begrepen. Zo werd het lange tijd alleen gezien als iets dat tussen je oren zat, omdat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor PDS kon worden gevonden. Professor Miles Parkes die het nieuwe onderzoek naar genen en PDS leidde, legt ook uit dat deze aandoening nog vaak door artsen ten onrechte als psychosomatisch wordt gezien, vanwege de overeenkomsten met klachten bij stress en angst.

De onderzoekers hopen daarom met hun ontdekking over het verband tussen je genen, angst en het prikkelbare darm syndroom, dat meer mensen inzien dat dit niet alleen maar in je hoofd zit. Tijdens het onderzoek is het DNA van 50.000 mensen met PDS vergeleken met dat van gezonde mensen.

Lees ook:
FODMAP-dieet: wat is het en helpt het echt bij een prikkelbare darm?

Het verband tussen angst en het prikkelbare darm syndroom

Uit het onderzoek bleken er minstens zes genetische verschillen te zijn die deels of volledig verband hielden met de darmen en de geest. Daaruit bleek onder andere dat dezelfde genetische samenstelling die mensen een verhoogd risico op prikkelbare darm syndroom geeft, ook het risico op veelvoorkomende stemmings- en angststoornissen verhoogt. Bijvoorbeeld angst, depressie, slapeloosheid en neuroticisme. Dat betekent volgens Parkes niet dat angst de PDS-symptomen veroorzaakt of andersom, maar dat beide aandoeningen een gedeelde genetische oorsprong hebben. Dat houdt in dat de aangetaste genen mogelijk tot veranderingen in de hersen- of zenuwcellen kunnen leiden, die vervolgens symptomen in de hersenen én darm veroorzaken.

Volgens Parkers kunnen deze resultaten helpen bij het ontwikkelen van betere tests en behandeling voor PDS.

Bron | BBC, Maag Lever Darm Stichting
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden