null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Niet eerder viel er zó veel regen in de zomer (en er komt nog meer aan)

De zomer van 2021 gaat de boeken in als de natste ooit. Niet eerder viel er in Nederland namelijk zó veel regen in de zomer.

En zet je maar schrap voor nog meer water uit de hemel.

Regen, regen, regen

Deze zomer is er op vijftien dagen 50 millimeter of meer regen gevallen op verschillende plekken in Nederland, meldt Weerplaza. Daarmee breken de weergoden het record uit 2006, toen dat aantal millimeter op veertien dagen viel. Daarvoor stamde het record uit 1917 met dertien van die zeer natte dagen.

Meeste regen gevallen in...

Waar het deze zomer tot nu toe het meest geregend heeft? Je zou zeggen Limburg, maar het is Bergen in Noord-Holland. Daar viel tussen 18 juni 10.00 uur en 19 juni 10.00 uur maar liefst 116 millimeter regen. De oorzaak van het regenrecord, was dat de buien deze zomer vaak niet snel overwaaiden. Daardoor regenden ze lokaal compleet leeg.

Lees ook:

Waarom het ondanks de regen zo benauwd blijft (en nu zo enorm wisselvallig is)

Alleen maar nog meer regenrecords

Volgens weerexperts kunnen we deze regenrecords in de toekomst meer en meer verwachten. Dat heeft volgens hen alles te maken met het opwarmen van de aarde. "Wanneer lucht warmer is, past er meer waterdamp in. Buien kunnen daardoor in warme lucht veel meer neerslag produceren dan in koudere lucht. Dit is de reden waarom in de zomer veel vaker sprake is van wateroverlast dan in de wintermaanden. Door het opwarmen van de aarde kan lucht in de toekomst nog meer waterdamp bevatten, waardoor buien nog zwaarder kunnen worden en zware buien ook steeds vaker voorkomen. Warme en vochtige lucht is tenslotte brandstof voor pittige buien", legt Rico Schröder van Weerplaza uit.

Lees ook:

Voordeel van de natte zomer: we hebben geen last van déze insecten

Van zomerse dagen naar wisselvallig weekend

De zomer is nog niet over. Dit betekent dat het regenrecord nóg groter kan worden. Dit weekend wordt het alweer wisselvallig, met vooral in de kustprovincies regen- en onweersbuien. Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland en op de Walleneilanden wordt er flink wat regen verwacht. De teller gaat maar door, dus... Lees hier wat de zomer verder nog in petto heeft.

Bron | Weerplaza

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer 'nog nooit verteld', een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment, koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden