null Beeld

‘Nierpatiënten met corona zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties’

Nierpatiënten die besmet zijn met coronavirus blijken extra vatbaar te zijn voor ernstige complicaties. Ook ligt het sterftecijfer onder nierpatiënten met corona veel hoger dan bijvoorbeeld onder hart- en longpatiënten.

Dit blijkt uit onderzoek

van Nederlandse ziekenhuizen, gedeeltelijk gefinancierd door de Nierstichting.

Gewone risicofactorenspelen geen rol

Hoewel het onderzoek nog

gaande is, blijkt uit de eerste resultaten al dat de sterfte onder dialyse- en

transplantatiepatiënten hoger is dan onder de bekende hoogrisicogroepen, zoals

patiënten met hartfalen of longziekten. Een kwart van hen overlijdt. Daarnaast

blijkt dat bij nierpatiënten de gewone risicofactoren geen rol spelen in de

kans op overlijden. Het maakt bij nierpatiënten dus niet uit of je man bent,

een hoge bloeddruk hebt of hart- en vaatziekten hebt.

Risico’s van nierpatiëntenmet corona

Met het onderzoek hopen de ziekenhuizen meer te weten te komen over de risico’s van nierpatiënten met corona en hoe artsen hen beter kunnen behandelen. Ook willen de onderzoekers achterhalen hoe deze patiënten het best behandeld kunnen worden om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Lees ook: Onderzoek: 'Coronavirus beschadigt niet alleen longen maar ook hart'

Goed behandelproject voor nierpatiënten

“Wat we in die allerdrukste periode zagen gebeuren was dat met name dialysepatiënten niet op de intensive care werden opgenomen,” zo vertelt onderzoeksleider Ron Gansevoort aan het AD. “Het leek erop dat artsen dachten dat ze dat niet zouden overleven. Maar het is belangrijk om dit soort afwegingen te maken op basis van feiten in plaats van op vooroordelen en dat er een algemeen, onderbouwd beleid komt. Het belangrijkste is een goed behandeltraject voor patiënten.”

Impact van corona in Europees verband

Het onderzoek is in maart (aan het begin van de pandemie) gestart op initiatief van UMC Groningen, Radboudumc Nijmegen en Amsterdam UMC. Voor het onderzoek werd data ingezameld uit heel Europa. Inmiddels hebben al tweehonderd verschillende artsen in 28 landen aan het onderzoek meegewerkt. “Het is belangrijk dat de impact van corona in Europees verband wordt onderzocht, maar we zijn er natuurlijk trots op dat Nederland een voortrekkersrol heeft,” zo schrijft manager Zorg & Innovatie Katja van Geffen van de Nierstichting. De eerste onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden