null Beeld

Neem maar een extra koffie mee: files worden ‘fors langer’ komende jaren

Dat wordt voortaan extra koffie of thee meenemen voor onderweg, want de enorme spits (900 kilometer) van vanochtend is een voorproefje voor de komende jaren. De files worden namelijk 'fors langer'. Tot 2023 kan het reistijdverlies met 35 procent toenemen.

Dat staat in een rapport dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens het rapport groeit de wegcapaciteit lang niet sterk genoeg om de verwachte groei van het verkeer op te vangen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, dat het rapport heeft gemaakt en valt onder het ministerie, verwacht dat er over vijf jaar tien procent meer wordt gereden dan in het afgelopen jaar, zo meldt nos.nl.

Miljarden erbij

De filezwaarte neemt al langer toe. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er tot 2030 zeker duizend kilometer aan rijstroken bij komt, onder meer op de drukke A2 en A58. Tot 2030 wordt in totaal negentien miljard euro gestoken in nieuwe wegen en de aanpak van knelpunten.

Minister van Nieuwenhuizen maakte in maart al honderd miljoen euro vrij om spitsstroken om te bouwen tot gewone rijstroken. Van het geld moeten ook bergers worden betaald, die op drukke punten snel kunnen uitrukken na een ongeval.

Problemen bij Hoevelaken

Van Nieuwenhuizen zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat het probleem is dat grote infrastructurele projecten, zoals het oplossen van de problemen bij knooppunt Hoevelaken, pas na 2023 klaar zijn. "Daar hebben we de komende jaren dus nog niks aan." Ze voegde daaraan toe dat 'we veel meer zijn gaan rijden' en dat 'we die groei niet kunnen bijbenen'.

Zo ga je om met files

Hoe kun je het beste rijden in de file? Deze deskundigen gaven eerder aan nu.nl de volgende tips:

  1. "Als je optrekt, doe je dat anticiperend en niet zo hard dat je voertuigen voor je weer remmend moet benaderen," zo zei Ruud Hornman, verkeersdeskundige aan de Breda University of Applied Sciences.
  2. Wissel niet constant van rijstrook. "Een auto die van strook wisselt neemt twee plekken op de weg in; op de strook waar die vandaan komt en op de strook waar die naartoe gaat. Snelheidsverschillen zijn ongunstig voor het aantal files en zorgen ook voor minder veiligheid. De kans op een ongeval is dan groter en daarmee zijn we nog verder van huis. Tijdens een file is de capaciteit van een weg 20 tot 25 procent lager," stelt Ben Immers, emeritus hoogleraar transport, infrastructuur en logistiek aan de TU Delft.
  3. Wees toleranter en minder gejaagd in het verkeer. "We worden steeds gejaagder en minder tolerant in het verkeer. In mediterrane landen zie je vaak dat er door automobilisten druk gebarend gereden wordt, maar in die landen is dat gebruikelijk en daarmee gunt iedereen elkaar dat recht. In Nederland eigenen automobilisten zichzelf vaak een recht toe. Als je bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats langs de snelweg gebruikt om een stuk file te vermijden, plaats je jezelf boven een andere weggebruiker," aldus Hornman.

Bronnen | ANP, NOS.nl, nu.nl

Foto | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden