null Beeld

Nederlandse vrouwen wegen gemiddeld 7 kilo meer dan 30 jaar geleden

Nederlanders worden jaarlijks steeds zwaarder en langer. Zo wogen vrouwen in 1981 gemiddeld nog maar 65 kilo, terwijl het gemiddelde nu op 72 ligt. Dit heeft alles te maken met de huidige manier van leven: veel eten en weinig bewegen.

Niet alleen vrouwen zijn in de afgelopen dertig jaar 'aangekomen'. Ook mannen kunnen er gemiddeld 8,6 kilo bijrekenen. Mannen wogen in 1981 gemiddeld 76,4 kilo, nu is dat gemiddelde 85 kilo.

Zwaarder én langer

Gelukkig zit al dit extra gewicht niet alleen op onze heupen of buik, want Nederlanders zijn gemiddeld ook een stuk langer geworden. De gemiddelde lengte van mannen is met 3,8 centimeter toegenomen: van 177,3 naar 181,1 centimeter. Voor vrouwen is deze toename iets minder, namelijk 1,5 centimeter: van 165,9 naar 167,4.

Obesogene omgeving

Dat we zo veel groeien (in de lengte én breedte) heeft te maken met de ‘obesogene omgeving’ waar we ons in bevinden. Dat is een omgeving waarin een overvloed aan eten en drinken beschikbaar is, maar waarin mensen niet gestimuleerd worden om genoeg te bewegen. We kunnen bijvoorbeeld de lift nemen, een taxi pakken of op de roltrap staan.

Ongezond voedsel

Bovendien is er altijd meer eten tot onze beschikking dan we nodig hebben. Veel daarvan is ongezond, en de porties zijn een stuk groter dan ons lichaam aankan. De effecten daarvan gaan we over de jaren zien. Zelfs in onze lengte; die wordt voor 80 procent door onze genen bepaald, maar de overige 20 procent door onze omgeving. In landen waar veel welvaart en genoeg voedsel is, zijn mensen daarom vaak een stuk langer.

Lengteverschillen

Wel opvallend is het verschil in lengte per provincie: mensen in Limburg zijn het kortst, gevolgd door die in Brabant. Zo zijn mannen in Limburg gemiddeld 178,6 centimeter, en vrouwen 165,3 centimeter. Nog korter zijn mensen met een migratieachtergrond, maar daarna volgen toch echt de zuidelijke provincies.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden