null Beeld

Nationaal Hitteplan: hier moet je op letten

Het RIVM heeft al een paar weken het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Hiermee worden we opgeroepen om extra aandacht te besteden aan kwetsbare mensen. Waar moeten we precies op letten?

Na een regenachtige zomer, is het er dan toch van gekomen: het is warm! En niet zo'n beetje ook. De komende dagen kunnen we tropische temperaturen van rond de dertig graden verwachten, en ook 's nachts wordt het niet kouder dan twintig graden, voorspelt het KNMI.

Zomerse maatregelen

Het RIVM heeft daarom het Nationaal Hitteplan weer afgestoft. Dit zijn de maatregelen die we voor onszelf en anderen in acht moeten nemen:

1 Drinken

Met zulke hoge temperaturen is het belangrijk om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen. Neem bijvoorbeeld een plastic flesje mee dat je kunt navullen met water. Drink echter liever geen water uit een flesje dat in de zon heeft gelegen, dan kunnen er stofjes uit het plastic in het water zitten. Als je het flesje omspoelt en met vers water vult, is dat probleem opgelost.

2 Dunne kleding

Draag goed ventilerende kleding, bijvoorbeeld van linnen of katoen, die ook enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Vermijd synthetische stoffen, daarin ga je niet alleen sneller zweten, je kunt er ook meer stinkbacteriën onder je oksels van krijgen! Te laat? Zo krijg je nare zweetluchtjes uit je kleding.

3 Insmeren

Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor, zoals spf 30, en smeer je regelmatig in. Zeker als je gaat zwemmen. Ook met factor 50 kun je verbranden!

4 Schaduw

Zoek zoveel mogelijk de schaduw op, waar het koeler is. Ga ook op het strand bij voorkeur onder een parasol liggen.

5 Vermijd inspanning

Waarschijnlijk moet je er niet aan denken om met dertig graden te gaan hardlopen. Je lichaam heeft daar een goede reden voor. Als je met warm weer flink gaat sporten, kun je namelijk veel vocht verliezen. Als je daarbij ook nog eens veel met je hoofd, schouders en nek in de zon komt, kun je makkelijk een zonnesteek oplopen. Als je dan toch per se wil sporten, doe dit dan in de ochtend of avond.

6 Houd je woning koel

Sluit deuren en ramen, gebruik zonwering of sluit gordijnen als je die niet hebt en zet een ventilator of de airco aan. Kortom: alles om de warmte buiten de deur te houden! Als het 's avonds afkoelt, kun je je ramen weer openen om lekker door te tochten. Bang voor muggen? Dit natuurlijke middeltje werkt net zo goed als DEET!

7 Let op anderen

'Lekker, eindelijk zomer!', denk je misschien. Maar daar denken de meeste ouderen, mensen in verzorgingstehuizen en chronisch zieken anders over. Zij lopen bovendien meer risico om uit te drogen of oververhit te raken. Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Ook voor mensen met veel overgewicht zijn zulke warme temperaturen geen pretje, en heel jonge kinderen moeten eveneens extra in de gaten gehouden worden.

Smog

Er is ook kans op smog door ozon, wat luchtwegklachten kan geven. Ouderen en kinderen kunnen hier sneller last van hebben. Merk jij dit ook? Het RIVM adviseert dan om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden