null Beeld

Mondkapjes vliegen de winkels uit: helpen ze echt tegen het coronavirus?

Het coronavirus verspreidt zich steeds verder buiten China, en wereldwijd zijn de beschermende mondkapjes niet aan te slepen. Ook in Nederland vliegen ze de winkels uit en zijn ze zelfs vaak uitverkocht. Maar hoe goed beschermen die mondkapjes ons eigenlijk tegen dit nieuwe virus? 

Volgens specialisten hoeven we niet massaal naar de winkel te rennen om een pakje mondkapjes te halen, want ze bieden maar minimale bescherming.

Kleine druppeltjes

Volgens Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie aan het UMCG, helpen mondkapjes echt niet tegen het coronavirus. In het Dagblad van het Noorden legt hij uit dat het virus niet gewoon in de lucht hangt, zoals bijvoorbeeld fijnstof waar de mondkapjes wel tegen beschermen. Het coronavirus wordt verspreid via kleine druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten of niezen, of door lichamelijk contact. Die druppeltjes komen dan op de buitenkant van het mondkapje terecht, en als je dit aanraakt met je hand kun je alsnog besmet raken. Ook sluiten de maskers die we gewoon in de winkel kopen vaak niet goed aan bij onze neus en mond, dus kunnen de virussen er nog langs.

Lees ook: Hoe druk moeten we ons in Nederland maken over het coronavirus

Medische mondkapjes

Er zijn wel medische mondkapjes die tegen een virus kunnen beschermen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in laboratoria, of door doktoren die werken met patiënten met een ernstig besmettelijke ziekte. Deze zijn wel geschikt om deze druppeltjes tegen te houden, maar ook alleen in combinatie met andere beschermende maatregelen zoals handschoenen en een speciaal pak.

Volgens Niesters is het onmogelijk om deze mondkapjes in het dagelijks leven te gebruiken, omdat ademen lastiger en vermoeiender is. Daarnaast is ook hier de kans dat je het coronovirus kunt voorkomen echt minimaal, omdat je verder weinig maatregelen kunt nemen.

Coronavirus voorkomen

Volgens het RIVM is het vooral belangrijk goed te denken om hygiëne, net als bij andere virussen zoals griep. Het advies is om vaak je handen te wassen, en niet in je handen te hoesten of niezen. Als je dat wel doet, kun je door daarna iemand een hand te geven of een deurklink vast te pakken het virus verspreiden. Ook laat het RIVM weten dat Nederland goed voorbereid is op een eventuele komst van het virus naar Nederland.

Pakketjes uit China

En mocht je je zorgen maken over pakketjes die je besteld hebt uit China, bijvoorbeeld via Wish of AliExpress, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je besmet wordt via die verpakking. Volgens het RIVM kan het coronavirus zich alleen verspreiden via mensen en dieren, en zeker niet via karton of plastic. Die pakjes kun je dus met een gerust hart openmaken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Dagblad van het Noorden, RIVM

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden