null Beeld

Mondkapje gebruikt? Zo gooi je ‘m op de juiste manier weg

Binnenkort moeten we er ook in het openbaar vervoer verplicht mee reizen: een mondkapje. Inmiddels neemt het aanbod flink toe, van herbruikbare en wasbare varianten met vervangbaar filter tot het eenmalige ‘wegwerp’ mondmasker. Maar waar moet je zo’n gebruikt mondkapje eigenlijk weggooien?

De mondkapjes zorgen voor steeds meer opstopping in riolen en gemalen. Daar hoort ‘ie dus niet.

Gebruikt mondkapje weggooien

Dat je je mondkapje of handschoentjes niet door de wc moet spoelen lijkt logisch, toch heeft Stichting RioNed hier sinds de coronacrisis steeds meer mee te maken. Eerder deed de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen al een oproep om geen mondkapjes, handschoenen en doekjes door de wc te spoelen. En ook Stichting Nederland Schoon en de Vereniging Afvalbedrijven merken dat mondkapjes voor steeds meer zwerfafval zorgen. Zo laat Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon, aan Editie NL weten dat veel gebruikte handschoenen en mondkapjes op straat worden gegooid. Dat zorgt niet alleen voor meer rommel op straat, maar ook voor fouten in de afvalstroom. Wanneer je je gebruikte mondkapje bijvoorbeeld in de plastic bak gooit - waar ‘ie ook niet thuishoort - moet iemand dat handmatig weghalen. Voor medewerkers van afvalverwerkingsbedrijven is het ook niet zo fijn om steeds gebruikte mondkapjes in handen te krijgen.

Geen plastic of oud papier?

Mondkapjes bestaan er in allerlei soorten. Je hebt natuurlijk de (zelfgemaakte) stoffen varianten die je kunt hergebruiken door ze op 60 graden te wassen en door het filter te vervangen. Dat is niet alleen een stukje voordeliger voor de portemonnee, ook het milieu heeft hier meer baat bij. Maar kies je voor een eenmalig masker dat je na gebruik weggooit? Let dan even goed op. Of je masker nou van papier is gemaakt of dat er stukken plastic in verwerkt zitten, je mag je mondkapje nooit in de plastic- of papierbak gooien. Het is namelijk altijd restafval.

Lees ook: Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Geen afvalbak in de buurt?

Heb je je mondkapje gebruikt, maar zie je nergens in de buurt een afvalbak om ‘m weg te gooien? Op de grond gooien is geen optie, en ‘m los in je tas te stoppen is nou ook niet bepaald handig. Zorg daarom dat je altijd een zakje mee hebt waar je je mondkapje afgesloten in kunt bewaren. En mocht je normaal graag troep van anderen op straat opruimen? Dan waarschuwt Stichting Nederland Schoon om toch de gebruikte handschoenen en mondkapjes van anderen te laten liggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTLNieuws, Hart van Nederland, Indebuurt

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden